8 februari 2021

Tips när du planerar en skidsemester med bil

Det är många familjer som under vintermånaderna väljer att koppla av med skidåkning i fjällen. De flesta väljer dessutom att ta bilen till sin destination. Fullastade bilar som trängs på hala och snirkliga fjällvägar innebär däremot en ökad risk för olyckor. Vi tänkte därför dela med oss av nio tips för en säkrare bilresa till fjällen! 

9 tips för en säkrare bilresa till fjällen

Som nämnts inledningsvis är det många som föredrar att ta bilen till fjällen. Kombinationen av mycket trafik, fullastade bilar och snöiga vägar kan däremot ställa till det. För att ta dig fram på ett tryggt och säkert sätt rekommenderar vi dig därför att tänka på följande:

1. Packa bilen i god tid

Att packa oftast ett stressmoment. För att säkerställa att ni får med er all packning och att det lastas korrekt i bilen, rekommenderar vi dig påbörja detta i god tid innan avfärd. Allra helst bör bilen vara packad en dag innan ni ger er iväg.

Vi har i en tidigare artikel delat med oss av fem tips för att packa smart i bilen. Tips som säkerligen kommer väl till pass när du ska bege dig till fjällen. Vi kan därför varmt rekommendera dig att spana in dem!

Ytterligare ett tips är att kolla in vår tidigare artikel där vi delar med oss av tips och råd för hur bäst du packar en takbox.

2. Fyll på spolarvätskan

Innan avfärd bör du även kontrollera hur mycket spolarvätska som finns i bilen samt fylla på vid behov. Ta gärna med en extra flaska utifall att det skulle ta slut längs vägen. Vägsalt och smuts brukar nämligen göra att det blir hård åtgång av spolarvätskan!

3. Ta med ”nödutrustning”

Det gäller att alltid vara förbered på det värsta. Ifall ni blir ståendes längst vägen kan det därför vara bra att ta med sig en varningstriangel, en bogserlina, en ficklampa, startkablar och varma kläder. Du hittar fler exempel i vår artikel ”Tips på vinterutrustning för din bil”.

4. Kontrollera däcken

Bra däck är en förutsättning för en säker resa. Inte minst när man ska köra i fjällen. Innan avfärd bör du därför säkerställa att däcken har rätt lufttryck samt att du inte ser några tecken på däckslitage.

5. Se till att vara utvilad

När man ska köra långa sträckor under utmanande väderförhållanden är det viktigt att man är utvilad. Se därför till att du får dig en god natts sömn innan avresa!

6. Avsätt tillräckligt med tid

Det är inte ovanligt att kraftigt snöfall eller olyckor gör att bilresan till fjällen tar längre tid än vad man planerat. Ett bra tips är därför att avsätta tillräckligt med tid för resan, gärna mer tid än vad du initialt tänkt dig!

7. Håll barnen sysselsatta

Att hålla barnen sysselsatta under bilturen kan vara utmanande. Med rätt förberedelser går det däremot alldeles utmärkt. Tips på hur du lyckas med detta hittar du i våra tidigare artiklar:

8. Gör kontinuerliga stopp

Förutom att hålla barnen sysselsatta gäller det att göra kontinuerliga stopp. Det är dels bra för att barnen ska få sträcka på benen men också för dig som kör. Med kontinuerliga stopp håller du dig piggare.

9. Anpassa hastigheten till väglag och trafik

Sist men inte minst gäller det att hålla avstånd till dina medtrafikanter och anpassa hastigheten efter väglag och trafik. Fler hjälpsamma tips hittar du i vår tidigare artikel om körning på halt väglag.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är på jakt efter en rymlig och bränslesnål familjebil som tar dig och din familj fram på ett säkert sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki. Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.