16 november 2020

Vikten av rätt lufttryck i dina bildäck

De allra flesta förare är medvetna om att däcken sakta men säkert tappar sitt ursprungliga lufttryck. Inte alls lika många är däremot medvetna om att det är väldigt viktigt att hålla rätt tryck i däcken. Låt oss därför berätta mer om varför det är så betydelsefullt!

Innehåll

  • Därför är det viktigt med rätt lufttryck
  • Kontrollera vad som gäller för din bil
  • Hur kollar man lufttrycket i sina däck?
  • Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Därför är det viktigt med rätt lufttryck

Som nämnts inledningsvis är det många bilägare som inte är medvetna om varför det är så viktigt att hålla rätt lufttryck i sina däck. Nedanför har vi därför samlat några av de allra främsta anledningarna:

1. Det minskar din bränsleförbrukning

Ett minskat lufttryck resulterar i en högre bränsleförbrukning. Som exempel brukar man räkna med att 20 procents lägre lufttryck leder till 3 procents högre förbrukning. Något som är dåligt både för din plånbok och miljön.

2. Det förbättrar din bromssträcka

På samma sätt som ett minskat lufttryck försämrar din bränsleförbrukning, försämrar det även din bromssträcka. Något som i sin tur ökar risken för olyckor.

3. Det ger dig ett optimalt grepp

Att köra runt med felaktigt däcktryck kan försämra ditt väggrepp avsevärt. Något som även detta kan öka risken för olyckor.

4. Det förlänger livslängden på dina däck

Varje år leder felaktigt lufttryck till skadade och förstörda däck. Ja, det är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till detta. Genom att hålla ett korrekt tryck kan du således förlänga livslängden på dina däck och därigenom spara tusenlappar!

5. Det ger dig maximal komfort

Sist men inte minst så säkerställ du maximal komfort genom att hålla ett korrekt tryck i däcken. Något som inte bör underskattas längs vägarna.

Kontrollera vad som gäller för din bil

Som du kan se finns det många goda anledningar att hålla koll på däckens lufttryck. Men hur vet man egentligen vilket tryck som är rätt?

Beroende på vad du har för bil och däck kan det rekommenderade trycket variera. Vanligtvis brukar det däremot ligga på cirka 2.5 bar. För att vara på den säkra sidan bör du kontrollera vad som gäller för just din. Något som brukar framgå på tanklocket, vid förardörren eller i bilens instruktionsbok.

Hur kollar man lufttrycket i sina däck?

För att undersöka det befintliga trycket i dina däck, rekommenderar vi dig att använda en tryckmätare. Om du inte har en hemma så finns det att låna på de flesta bensinmackar.

Börja med att lossa på ventilhatten och placera därefter mätaren på ventilen. Läs av trycket och kontrollera så att det överensstämmer med det som rekommenderas. Vid behov kan du fylla på med mer luft.

Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Behöver du se efter din bil? Gör då ett besök hos din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig med såväl service som andra ärenden!

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.