14 december 2020

Tips på vinterutrustning för din bil

När man ska ge sig ut på vägarna under årets kallaste månader, kan det vara fördelaktigt att förse bilen med lite extra utrustning. Utrustning som kan komma väl till pass om man råkar ut för en olycka eller blir stående längs vägen. Låt oss därför dela med oss av 12 tips på vinterutrustning som kan vara lämplig att ha med sig i bilen! 

12 saker som bör finnas i bilen vintertid

Låga temperaturer och halt väglag gör att det ställs högre krav på oss bilister. Det är inte enbart risken för olyckor som ökar. Man kan även råka ut för andra händelser som gör att man blir stående längs vägen.

För att vara väl rustad för ett sådant scenario rekommenderar vi dig att ta med dessa prylar under vinterns resor:

1. Varningstriangel

Om det skulle vara så att du blir stående längs vägen är det viktigt att göra dig synlig för andra bilister. Något som kan göras genom en varningstriangel. Faktum är att du är skyldig att ha en varningstriangel i bilen enligt lag. Se därför till att alltid ha en triangel u bilen. Och framförallt, kom ihåg att använda den om du blir stående!

2. Reflexvästar

Även om en varningstriangel är bra så ger det dig en begränsad synlighet. För att synas ännu bättre kan det vara en bra idé att även ha en reflexväst nära till hands. Krav på reflexvästar finns redan i många andra europeiska länder och det har dessutom lämnats in en motion i riksdagen där man föreslår att så bör vara fallet även i Sverige.

3. Isskrapa

Om det skulle vara så att du blir stående längs vägen och temperaturen ligger långt under nollstrecket, kommer rutorna snabbt att bli isiga. Det kan därför vara en bra idé att ha en isskrapa i bilen.

4. Snöborste

Kraftigt snöfall är något annat som kan inträffa under tiden som du är stående. Faller snön tillräckligt snabbt kan bilen vara täckt i snö på mindre än en tumme. För att kunna borsta av snön från rutorna kan det därför vara en bra idé att ha en snöborste nära till hands.

5. Snöskyffel

Om du kör fast är snöskyffeln ovärderlig. Och visst, en snöskyffel kan ta mycket plats, inte minst om du ska på en skidsemester och har bilen packad till bredden. Faktum är däremot att det finns smidiga snöskyfflar med teleskopskaft, vilka enkelt kan fällas ihop.

6. Bogserlina

Något annat som kan komma väl till pass om du kört fast är en bogserlina. Det bör alltid finnas i bilen, oavsett ifall det är vinter eller sommar!

7. Startkablar

Startkablar är ett måste ifall batteriet ger upp.

8. Ficklampa

För att få bättre sikt när du ska fästa startkablarna eller också göra andra kontroller av bilen, kan du med fördel använda dig av en ficklampa. Det finns många situationer då den kan vara en räddare i nöden!

9. Grus

Om det är väldigt halkigt och du har fastnat på en parkeringsficka, parkering eller vid sidan av vägkanten, kan grus vara till stor hjälp. Se därför till att förvara grus i en PET-flaska och strö ut detta vid drivhjulen för att kunna köra iväg och komma loss.

10. Filtar

Om du har fastnat är det ingen bra idé att låta bilen gå med värmen igång. Det kommer leda till att batteriet snabbt blir dränerat. Se därför till att kunna bibehålla värmen med exempelvis filtar.

11. Varma kläder

Ett annat alternativ är att ha varma kläder nära till hands. Även om filten hjälper initialt så kan det bli kallt om ni blir stående under en längre tid. Och här kommer alltså varma kläder väl till pass!

12. Något att äta

Har man fastnat och inte kommer iväg på egen hand, kan det ibland ta lång tid innan man får hjälp. Då kan det vara bra att ha något ätbart ifall hungern smyger sig på. Även om det inte krävs några kompletta måltider så kan det vara bra att ha med sig kexchoklad, frukt eller liknande.

Där har du det – tolv saker som bör finnas i din bil under vintertid. Önskar du fler tips som kan underlätta när du ska ge dig ut på vägarna i vinter, kan du med fördel spana in våra tidigare artiklar:

Suzuki – säker körning oavsett väglag

Om du vill vara säker på att ta dig fram på alla typer av väglag, kan du med fördel låta din nästa bil vara en Suzuki!

Våra bilar utrustade med en mängd funktioner och säkerhetsutrustning, däribland fyrhjulsdrift och ABS-bromsar, som gör att du alltid tar dig fram på ett säkert sätt.

Kontakta din närmaste Suzukiåterförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.