2 november 2020

5 vanliga tecken på däckslitage

Att vara uppmärksam på däckslitage är viktigt för att kunna byta däck i god tid. Låt oss därför berätta mer om hur du kan känna igen slitage samt varför det är så viktigt att byta ut däcken så fort du uppmärksammar detta!

Innehåll

  • Olika typer av däckslitage
  • Därför är det viktigt att byta däck
  • Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Olika typer av däckslitage

Det finns en mängd olika tecken som tyder på att dina däck börjar bli slitna. Nedanför har vi samlat några av de allra vanligaste:

1. Försämrat mönsterdjup

När du köper nya däck har de oftast ett mönsterdjup om 8–9 mm. Med tiden kommer gummit att sakta men säkert nötas bort, vilket i sin tur medför att mönsterdjupet blir mindre och mindre.

Ju kortare mönsterdjup, desto sämre väggrepp. Det gäller därför att kontinuerligt kontrollera så att däckens mönster är tillräckligt djupa. Faktum är att mönstret enligt lag inte får understiga 1,6 mm på sommardäck respektive 3 mm på vinterdäck.

Vi bör däremot tillägga att du inte bör använda däcken tills de nått sin maximala slitagegräns. Byt hellre ut dem när mönsterdjupet är 1–2 mm från den lägsta tillåtna nivån.

För att kontrollera mönsterdjupet kan du antingen använda dig av en tumstock, ett skjutmått eller en digital mönsterdjupsmätare.

2. Slitna eller obefintliga dubbar

Använder du vinterdäck med dubbar? Bra, då får du garanterat bästa möjliga grepp på halt väglag. Likt gummit så slits däremot dubbarna ut över tid. I vissa fall kan de till och med lossna. Är detta fallet för dina vinterdäck bör de omedelbart bytas ut, även om mönsterdjupet är tillräckligt stort.

3. Skärskador från vassa föremål

Ibland händer det att man kör på glas, spikar eller andra vassa föremål som antingen fastnar i däcket eller också ger allvarliga skärskador. Om ett föremål har fastnat i ditt däck, alternativt om det efterlämnat allvarliga skador, bör däcket bytas ut.

4. Deformationer från stötar

Det är däremot inte enbart vassa föremål som kan skada dina däck, utan även stötar och slag från exempelvis trottoarer och gropar. Om du slår i dessa alldeles för hårt kan däcket bli deformerat på vissa ställen. Då är det också dags för ett byte!

5. Sprickbildningar

Sist men inte minst så är det vanligt att gummit börjar spricka till följd av stora temperaturförändringar. Om du noterar att ett eller flera av dina däck har sprickbildningar i sig, bör de bytas ut.

Därför är det viktigt att byta däck

Nu när du har bättre koll på några av de vanligaste typerna av däckslitage, tänkte vi redogöra för varför det är så viktigt att byta ut däcken i god tid!

Den allra viktigaste anledningen är för att öka trafiksäkerheten, både för dig och dina medtrafikanter. Att köra med slitna däck ökar nämligen risken för att tappa kontrollen över fordonet. Något som kan leda till såväl singelolyckor som kollisioner med fordon eller fotgängare.

Något annat som många inte tänker på är att däckslitaget kan leda till förhöjd bränsleförbrukning, vilket är dyrt för både plånboken och miljön.

Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Behöver du se efter bilens däck? Gör då ett besök hos din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig gärna att se över och byta ut däcken om det behövs.

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.