5 oktober 2020

Att tänka på vid körning på halt väglag

Det är inte alltid som väglaget längs de svenskarna vägarna är optimala. Under stora delar av året möts man nämligen av snö och ishalka, men även väta under höst och vår. För att ta sig fram på ett säkert sätt finns det en hel del att tänka på och i denna artikel tänkte vi redogöra för några av dem.  

Innehåll

  • Halt väglag under olika årstider
  • Tips vid körning på halt väglag
  • Suzuki – säker körning oavsett väglag

Halt väglag under olika årstider

Som nämnts inledningsvis kan det uppstå försvårande väglag under stora delar av året. Det är inte enbart på vintern som det blir halt, utan även på hösten och våren. Nedanför berättar vi mer om de omständigheter som kan uppstå under de olika årstiderna:

Väglag under vintern

Allra värst väglag är det under vintern, om än omfattningen kan variera beroende på var i landet du bor.

En av de farligaste omständigheterna är underkylt regn, vilket innebär att regnet fryser till is direkt när det träffar vägen. Resultatet av detta är mycket svår halka. Det kan även uppstå svår halka på snöbelagda ytor, framförallt i korsningar och på andra ställen där många fordon stannar och startar. Detta leder fram till att snön poleras och blir mycket halkig.

Utöver blixthalka och polerad snö kan även snöspår och strängar skapa problem i trafiken. I samband med kraftigt snöfall blir det vanligtvis djupa spår som gör det svårt att manövrera bilen.

Väglag under höst och vår

Vi svenskar är däremot inte förskonade mot halt väglag ens under hösten eller våren. Under dessa tider kan det nämligen uppstå snabba temperaturförändringar med ljumma temperaturer under dagen och svalare temperaturer under eftermiddagen och kvällen. Något som likt det underkylda regnet kan resultera i blixthalka.

Detsamma kan hända under broar och viadukter, där luften oftast är fuktig och svalare. Sist men inte minst så är fläckvis halka ett vanligt problem under höst och vår, framförallt när temperaturen närmar sig noll. Då kan vägen nämligen vara torr och fin på ställen där solen skiner, medan den kan vara mycket halkig på andra skuggiga platser.

Tips vid körning på halt väglag

Så, vad ska man då tänka på när man ska ge sig ut på vägarna när det finns risk för halka? Nedanför delar vi med oss av våra bästa tips:

1. Kontrollera bilens däck

Det är alltid viktigt att bilens däck är i gott skick när man ska ge sig ut på vägarna. Extra viktigt är det däremot när man ska köra på halt väglag. Kontrollera därför att det inte finns några allvarliga däckslitage samt att du har rätt lufftryck i däcken.

2. Se till att du har med dig rätt utrustning

Att förbereda sig på det värsta är alltid en bra idé, inte minst om du ska ge dig ut på vägarna under vintertid. Reflexväst, isskrapa och snöskyffel är bara några av sakerna som kan vara bra att ta med sig. Du hittar fler tips i vår artikel om vinterutrustning.

3. Ge dig ut i god tid

En tumregel är att det tar längre tid att ta sig från punkt A till punkt B när det finns risk för halka på vägarna. Ett bra tips är därför att ge dig ut i god tid, framförallt om du har en tid att passa. På så sätt slipper du stressa och komma sent.

4. Sänk hastigheten

När det finns risk för halka på vägarna är det inte rekommenderat att hålla samma hastighet som tidigare. Sänk istället hastigheten för att kunna göra inbromsningar eller andra manövreringar på ett lugnt och säkert sätt.

5. Håll avståndet

Förutom att sänka hastigheten bör du även tänka på att hålla avståndet till dina medtrafikanter. Öka gärna avståndet så mycket som möjligt. På så sätt slipper du göra hastiga inbromsningar och minskar risken för att köra på någon bakifrån.

6. Använd fyrhjulsdrift

Något som är mycket behjälpligt när det finns risk för halka är fyrhjulsdrift. Suzukis bilar är mestadels utrustade med fyrhjulsdrift som standard, men går alltid att få som tillval. Vi har dessutom utvecklat ett eget avancerat system för fyrhjulsdrift – AllGrip – som säkerställer att du alltid tar dig fram, oavsett väglag!

Läs mer om Suzuki 4×4.

7. Använd ABS-bromsar

Utöver fyrhjulsdrift är ABS-bromsar att föredra när det finns risk för halka. Med dessa kan du nämligen göra inbromsningar med stor kraft och samtidigt behålla kontrollen över bilen. Detta eftersom hjulen inte låser sig. Självklart är alla Suzukis bilar utrustade med ABS-bromsar som standard!

Suzuki – säker körning oavsett väglag

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilka risker som finns under de olika årstiderna, respektive vad du bör tänka på i samband med detta. Om du vill vara säker på att ta dig fram på alla typer av väglag, kan du med fördel låta din nästa bil vara en Suzuki!

Våra bilar utrustade med en mängd funktioner och säkerhetsutrustning, däribland fyrhjulsdrift och ABS-bromsar, som gör att du alltid tar dig fram på ett säkert sätt.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.