22 juni 2020

Tips på 9 roliga lekar i bilen

Semestern kryper sig allt närmare. En tid då många väljer att ta bilen till annan ort. Har man barn med sig kan körningen bli utmanande då de tenderar att snabbt tappa tålamodet. Vi tänkte därför tipsa om nio roliga lekar som garanterat gör bilfärden lite mer underhållande! 

Roliga lekar i bilen för barn

”Är vi framme snart”, är troligtvis en fras som de flesta föräldrar känner igen. För många hinner man inte mer än i bilen förens barnen börjar bli otåliga. Och vad passar då bättre än att leka några underhållande lekar? Nedanför hittar du nio roliga lekar som garanterat förhöjer stämningen:

1. Räkna bilar

Att räkna bilar är en klassiker. Det ger barnen något att fokusera på och kan dessutom försiggå under hela bilfärden. Vill man ta leken till nästa nivå kan man låta barnen välja varsin färg och räkna hur många bilar av den färgen som åker förbi.

2. Bilbingo

Bilbingo är ytterligare en klassiker. Den kräver däremot lite förberedelser. Börja med att rita upp ett rutnät om 5×5 rutor. Skriv därefter in ett tal mellan 1 och 100 i vardera ruta. Ett tal får endast förekomma en gång per ”bricka”. Gör gärna ett gäng av dem.

När ni sedan befinner er på vägen kan du dela ut brickorna och låta barnen leta efter siffrorna som finns på brickan. När de ser en siffra som finns på brickan ringar de in dessa i sin jakt efter att få fem ringar i rad. Den som först lyckas med detta ropar ”bingo!” och har vunnit.

3. Musikquiz

Ett annat tips är att göra ett musikquiz. Förbered ett par låtar som barnen känner igen och låt dem gissa vilken låt det är som spelas. Roligt, enkelt och uppskattat!

4. Frågesport

Utöver musikquiz kan även frågesport vara ett uppskattat inslag. Förbered ett antal frågor med tillhörande frågeformulär som du ger barnen. Ge dem tre alternativ med möjligheten att svara 1, X eller 2.

Vill du få tips på färdiga frågor rekommenderar vi dig att kika in vår tidigare artikel om frågesport i bilen.

5. Leta föremål

Denna lek liknar ”räkna bilar”. Istället för att räkna bilar kan ni komma överens om att hålla utkik efter olika föremål. Det kan handla om allt ifrån flygplan till lastbilar, djur och allt däremellan.

6. Bokstavsleken 

Denna går lek går ut på att någon i bilen ska börja med att säga ett djur, ett land, en växt, en stad, ett bilmärke eller något annat. Nästa person ska sedan fortsätta genom att säga ett annat djur, land etc. som börjar på den bokstav som det tidigare slutade på.

Det går också att göra en annan variant där man går i bokstavsordning och börjar med något som börjar på A sedan B, C osv.

7. Lyssna på ljudbok

Även de minsta kan ibland bli less på att leka konstant. Då kan det vara trevligt och uppskattat att bryta av lekandet med en ljudbok.

8. Korsord  

Förbered ett enklare korsord och låt barnen klura litegrand. Kanske ett korsord som handlar om den stad som ni ska till?

9. Sten-sax-påse 

Sten-sax-påse är en riktig klassiker som är mycket enkel att lära sig. Den är också mycket underhållande för barn i alla åldrar!

Där har du det – nio roliga lekar som garanterat förgyller barnens bilresa.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är på jakt efter en rymlig och bränslesnål familjebil som tar dig och din familj fram på ett säkert sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki. Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.