23 november 2020

Packa takbox – så gör du

Vi har tidigare delat med oss av fem tips för att packa smart i bilen. Nu tänkte vi fortsätta på det spåret och berätta mer om hur du går tillväga för att packa en takbox på bästa sätt. Perfekt för dig som ska på en skidsemester tillsammans med familjen och behöver få med sig en hel del utrustning!  

Innehåll

  • Goda anledningar att använda en takbox
  • Så packar du en takbox på rätt sätt
  • Köp tillbehör hos din Suzukiåterförsäljare

Goda anledningar att använda en takbox

Alla som någonsin har varit på en bilsemester eller också har tagit bilen till sitt resmål, vet troligtvis hur viktigt det är med utrymme. Även om man har ett rymligt bagageutrymme och tycker att man inte tagit med sig allt för mycket prylar tenderar bilen att snabbt fyllas upp.

Det är här som takboxen kommer in. Genom att använda dig av en takbox får du nämligen ett extra utrymme. Något som i sin tur medför att du kan få med dig mer packning men även fördela om den befintliga packningen så att det inte blir lika trångt i bilen.

Att fördela om packningen kan också öka trafiksäkerheten. De flesta tenderar nämligen att fylla bilen till brädden och kan således inte nyttja backspegeln inuti bilen. Med en takbox har man möjlighet att ta uti med detta!

Så packar du en takbox på rätt sätt

Som du kan se finns det många goda anledningar att använda en takbox på bilen. Men hur går man egentligen tillväga för att packa den på bästa sätt? Nedanför hittar du våra bästa tips för att lyckas med just detta:

1. Kontrollera hur tungt du får packa

Innan du påbörjar packningen är det viktigt att kontrollera hur tungt du får packa. Hur mycket du får packa beror däremot inte på vilken takbox du har, utan på vilken bil du har. Vilka viktgränser som gäller för just din bil framgår i bilens instruktionsbok.

Något som kan vara viktigt att tänka på är att maxvikten inkluderar både takbox och fästen. Om maxvikten är 125 kg och din takbox väger 25 kg, får du således fylla den med max 100 kg.

2. Undvik tunga föremål

Tunga föremål bör helst inte packas i boxen då det kan leda till att bilens tyngdpunkt förändras till det sämre. De bör placeras i bilens bagageutrymme. Placera istället skidor respektive mjuka och lättare föremål i takboxen. På så sätt nyttjar du utrymmet på bästa sätt!

3. Undvik temperaturkänsliga saker

På samma sätt som du bör undvika att lägga in tunga föremål i takboxen, bör du göra detsamma med temperaturkänsliga saker. Detta eftersom temperaturen i boxen kan bli mycket låg under vintern samt mycket hög under sommaren.

4. Se till att fördela packningen

Var du lägger i sakerna är även det viktigt att tänka på. Försök att fördela packningen över hela boxen för att få en jämn viktfördelning och därav slippa otrevliga överraskningar.

5. Se till att allt sitter fast

Detta hänger ihop med ovanstående punkt. Det sista du vill är att packningen skumpar runt vid gaspådrag, inbromsningar och kurvor. Förutom att det kan förstöra såväl takboxen som packningen, kan det också leda till en försämrad viktfördelning och kontroll över bilen.

För att se till att allt sitter fast kan du dels fördela packningen över hela boxen samt använda de spännband som oftast finns inuti takboxen. Ytterligare ett tips är att fylla ut boxen med kläder (helst ytterkläder) för att därigenom få allt att ligga still under färden.

Köp tillbehör hos din Suzukiåterförsäljare

Där har du det – en handfull tips som hjälper dig att packa en takbox på bästa sätt!

Är du i behov av att komplettera din bil med en box? Hos din lokala Suzukiåterförsäljare kan du hitta alla tillbehör som du behöver för en smidigare bilresa.

Klicka här för att hitta närmaste Suzukiåterförsäljare.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.