27 juli 2020

Månadskostnad för bil – vad kostar det att äga en bil?

Om du planerar att införskaffa en ny bil finns det mycket att tänka på. Något som många däremot funderar på är ”hur mycket kommer bilen att kosta mig varje månad?”. Vi tänkte därför dela med oss av våra bästa tips som hjälper dig att beräkna månadskostnaden för din bil.  

Tips för att beräkna månadskostnaden

Det finns många aspekter som påverkar vad en bil kommer att kosta dig varje månad. Nedan har vi samlat de mest essentiella aspekterna som du bör ha i åtanke när du försöker uppskatta månadskostnaden för din bil:

1. Bilens pris och finansiering

Först och främst måste du ta bilens inköpspris i åtanke. Vad kostar den?

Det räcker däremot inte att enbart tänka på detta. Beroende på vilken typ av finansieringslösning du väljer, kan månadskostnaden komma att variera. De två vanligaste alternativen är billån eller privatleasing.

Väljer du det förstnämnda alternativet är du tvungen att betala en kontantinsats, vilken vanligtvis uppgår till 20 procent av bilens inköpspris. Därutöver tillkommer kostnader för ränta och amortering. För att lära dig mer om detta, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar:

Det andra alternativet är privatleasing, vilket innebär att du långtidshyr bilen. Fördelen med detta är att du slipper betala någon kontantinsats och även får en månadskostnad. Mer information om hur leasing fungerar hittar du i våra tidigare artiklar:

2. Kontrollera aktuella fordonsskatten

Olika bilar har olika fordonsskatter. Sedan 2018 finns dessutom ett Bonus malus-system som påverkar skatten på nya fordon. Ett bra tips är att kontrollera hur mycket skatt som du årligen måste betala för att äga bilen i fråga.

Här hittar du aktuella fordonsskatter för Suzukis bilar.

Notera dock att lagarna och regleringarna kring fordonsskatter kan förändras över tid. Var därför noga med att kontrollera vad som gäller vid den tidpunkt som du tänkt köpa en ny bil.

3. Vad kostar försäkringen?

Något annat du bör kontrollera är hur mycket det kostar att försäkra bilen som du tänkt köpa. Kostnaden kan dels variera mellan olika biltyper, men även mellan olika försäkringar och försäkringsbolag.

4. Bränsleförbrukning och bränslekostnad

En av de största kostnaderna är bränslekostnaden. Inte minst om man använder bilen frekvent, kanske pendlar till jobbet eller också kör längre sträckor.

Innan du köper en bil kan du därför försöka göra en uppskattning på hur många mil du kör per månad. Kontrollera därefter bilens bränsleförbrukning och beräkna genom detta hur stora din bränslekostnad blir månatligen.

Kör du längre sträckor lönar det sig att köpa en bränslesnål bil!

5. Service och besiktning

Sist men inte minst bör du kontrollera service- och besiktningskostnader. Väljer du att köpa en ny bil så har du många gånger fördelen att det ingår service under de första 1–3 åren. Dessutom behöver nya bilar, enligt rådande regler, besiktas först 3 år efter att den togs i bruk.

Vi hoppas att du använder dig av ovanstående tips för att få en bättre uppfattning om vad det kostar att äga en bil och vad din månatliga kostnad kan komma att bli.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är på jakt efter en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. Vi erbjuder också hybridbilar och biogasbilar. När du väljer att skaffa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris. Vi erbjuder både köp och leasing.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.