23 januari 2020

Billån eller leasing – vad ska man välja?

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med leasing, samtidigt som många fortfarande föredrar att köpa sin bil. Men vad passar egentligen bäst för dig – billån eller leasing? Låt oss redogöra för skillnaden mellan de två samt berätta hur du ska tänka för att välja det alternativ som passar bäst för just dig! 

Innehåll

– Så fungerar leasing

– Att köpa en ny bil

– Så, vilket alternativ ska man då välja?

Så fungerar leasing

Att leasa en bil innebär i korta drag att man hyr den från ett finansbolag via sin lokala bilhandlare. Det är alltså fortfarande finansbolaget som äger bilen, medan du som företag eller privatperson har möjlighet att nyttja den under flera års tid.

För att du eller ditt företag ska få hyra en bil är du tvungen att betala en månadskostnad. I denna månadskostnad kan det ingå förmåner som service, sommar- och vinterdäck samt förvaring av dessa. Vanligtvis omfattas dessutom leasingen av särskilda villkor, däribland hur många mil som du maximalt får köra bilen under avtalsperioden.

En av de främsta fördelarna med leasing är således att du får ta del av en helt ny bil, utan att behöva ta något lån eller betala någon kontantinsats. Dessutom kan du få ta del av förmåner som service, däckbyte och liknande. I och med att du betalar en månadskostnad får du också större koll på din ekonomi, samtidigt som du slipper oväntade utgifter.

Intresserad av att veta mer? Läs då vår tidigare artikel ”Vad är leasing?” eller lär dig mer om Suzukis privatleasing.

Att köpa en ny bil

Alternativet till leasing är att köpa och äga en ny bil. Någonting som ofta sker genom ett lån, då många inte har tillräckliga likvida medel för att betala hela bilen på en och samma gång.

I samband med att du tar ett billån är du tvungen att betala en kontantinsats samt ränta och amortering på lånet. Enligt lag måste kontantinsatsen uppgå till minst 20% av bilens försäljningssumma. Såväl räntan som amorteringen kan däremot variera stort beroende på räntenivå, lånets längd, ev restskuld med mera.

Förutom att du är tvungen bekosta en kontantinsats, ränta och amortering, är du också tvungen att stå för relaterade kostnader såsom t ex service. En annan ”kostnad” är värdeminskningen som sker på bilen med tiden.

En av de främsta fördelarna med att köpa en bil är däremot att det är du själv som äger den. Ev övervärde som finns i bilen tillfaller dig som ägare och du slipper de aktsamhetskrav som gäller vid leasing (t ex är det ofta inte tillåtet att ha pälsdjur i en privatleasad bil). Dessutom har du inga begränsningar som annars kan uppstå vid leasing, exempelvis när det kommer till körsträcka.

Så, vilket alternativ ska man då välja?

Huruvida man ska välja billån eller leasing är högst personligt. Det gäller alltid att utgå ifrån sina egna förutsättningar och behov. Innan du tar ett beslut bör du därför fundera på följande frågor:

– Har jag möjlighet att bekosta en kontantinsats, ränta och amortering som ett billån innebär?

– Har jag speciella behov eller önskemål, t ex husdjur, önskan att kunna röka i bilen, behov av dyra tillbehör, som t ex bränsledriven parkeringsvärmare? Då är det ofta nödvändigt eller mest förmånligt att köpa bilen.

– Hur många mil kommer jag att köra per år? Kommer jag att vara begränsad av de körmil som ingår i leasingen?

Oavsett om du är i behov av att köpa eller leasa en bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki – det krångelfria alternativet!

Upptäck Suzukis privatleasing eller kontakta din närmaste återförsäljare för att lära dig mer om aktuella erbjudanden. Våra återförsäljare hjälper dig att ta fram ett avtalsförslag om privatleasing eller billån som är ekonomiskt förmånligt för dig.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.