20 april 2020

Att tänka på när du ska köpa bil på avbetalning

När man ska införskaffa sig en ny bil brukar man oftast göra detta via leasing eller via ett billån. Om du planerar att göra det sistnämnda så finns det en del saker som kan vara viktiga att tänka på. Vi tänkte därför lista fem saker som du bör tänka på när du ska köpa en bil på avbetalning.  

5 saker att kontrollera när du ska köpa en bil på avbetalning

Att köpa en ny bil är för de flesta en stor investering. För att finansiera det hela brukar därför de flesta använda sig av ett billån. Innan du tecknar ett lån och köper en bil på avbetalning bör du däremot kontrollera följande:

1. Hur stor kontantinsats krävs?  

De flesta långivare kräver att du som låntagare betalar en del av beloppet på förhand, vilket brukar kallas för kontantinsats. Hur stor kontantinsats som krävs kan variera från långivare till långivare. Vanligtvis brukar den däremot ligga på 20 procent av bilens värde.

Kontrollera därför vad som gäller hos just din långivare/kredittagare.

Om du vill fördjupa dina kunskaper inom detta ämne och även få praktiska exempel vad kontantinsatsen kan tänkas bli, kan du med fördel spana in vår tidigare artikel “Kontantinsats till bil – hur mycket pengar behöver du?“.

2. Har du möjlighet att byta in din gamla bil?  

Om du ska köpa din bil hos en bilhandlare har du ibland möjlighet att byta in din gamla bil och därigenom slippa betala någon kontantinsats. Detta förutsätter däremot att bilens värdering är tillräckligt hög.

Hör därför med din lokala bilhandlare om du har denna möjlighet.

3. Hur stor blir avbetalningen månatligen?

Något du givetvis bör kontrollera är hur stor din månadskostnad blir. Det är nämligen viktigt att du har råd att betala den månatliga kostnaden för ränta och amortering.

Kontrollera med långivaren hur stor som kostnaden beräknas bli.

4. Hur länge löper avbetalningsplanen?

I samband med att du kontrollerar ovanstående bör du även kolla hur länge avbetalningsplanen löper, d.v.s. hur många månader det tar för dig att betala av lånet. Vanligtvis löper avbetalningen mellan 12–84 månader, men detta kan variera från långivare till långivare.

Kontrollera därför hur länge avbetalningsplanen löper hos just din långivare.

5. Finns det några andra villkor?

Sist men inte minst bör du kontrollera om det finns några andra särskilda villkor i avbetalningskontraktet. Är det exempelvis möjligt för dig att göra större avbetalningar om så önskas? Vad händer om du vill sälja bilen?

Det finns även andra situationer som kan omfattas av olika villkor. Var därför noga med att läsa igenom och göra dig införstådd med kontraktet.

Köp din bil hos Suzuki

Om du är på jakt efter en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki. Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.