12 april 2021

5 tips till dig som ska transportera skidor inne i bilen

Under vintermånaderna är det många svenskar som tar bilen till fjällen för att njuta av skidåkning och andra aktiviteter. Innan du packar skidor och annan utrustning i bilen gäller det däremot att tänka både en och två gånger. Annars riskerar skidutrustningen att bli livsfarlig.  

Skidor och annan utrustning riskerar att bli livsfarliga

Det må låta dramatiskt, men faktum är att skidor och annan tillhörande utrustning riskerar att bli livsfarliga om de packas i bilen på fel sätt. Något som den tyska bilorganisationen ADAC demonstrerat med en video och som SVT tidigare rapporterat om.

I filmen, som publicerades av ADAC under 2016, kan man se hur lös skidutrustning medför stora risker när olyckan är framme. Den visar bl.a. hur skidspetsarna tränger in i armen på föraren och tunga pjäxor och hjälmar som flyger likt projektiler och riskerar att träffa passagerarna i huvudet.

Att tänka på när du ska transportera skidor inuti bilen

Som du säkerligen märkt riskerar skidor och annan lös utrustning som ligger inuti att bli väldigt farliga. För att minska riskerna rekommenderar vi dig därför att:

1. Ha baksätena uppfällda.

2. Sätta upp skyddsnätet (om det finns något sådant).

3. Surra fast skidor, stavar och annan tillhörande utrustning som ligger löst i bagageutrymmet.

4. Stuva undan skidutrustningen mot ryggstöd och sidor.

5. Packa inte ovanför ryggstödet.

Allra helst bör du däremot undvika att transportera skidor och tillhörande utrustning i bilen. Ett bättre alternativ är att fästa dem på takräcket eller placera dem i en takbox!

Vill du få fler packtips?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Köp tillbehör hos din Suzuki-återförsäljare

Är du i behov av att komplettera din bil med ett takräcke, en takbox eller några andra tillbehör? Hos din lokala Suzuki-återförsäljare kan du hitta alla originaltillbehör som du behöver för en smidigare bilresa.

Klicka här för att hitta närmaste Suzuki-återförsäljare.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.