15 mars 2021

7 tips när du ska lasta på takräcket

Vi har tidigare delat med oss av fem tips för att packa smart i bilen samt berättat hur du gör för att packa en takbox på bästa sätt. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och dela med oss av sju råd till dig som ska lasta på bilens takräcke. 

Så lastar du rätt på takräcket

För att få en säker färd och smidig färd, utan att något ramlar av från takräcket, kan du med fördel följa nedanstående tips och råd:

1. Kontrollera hur tungt du får lasta

Först och främst gäller det att kontrollera vilken maximal vikt som får lastas på bilens tak/takräcke. Något som framgår i bilens handbok. Tänk på att maxvikten även inkluderar räcket.

2. Placera tung last nära taket

När du väl har kontrollerat hur mycket du får lasta på takräcket, är det dags att sätta igång med lastningen. Här är det viktigt att du placerar den tyngsta lasten lågt, så nära taket som möjligt. På så sätt får du en låg tyngdpunkt som säkerställer att lasten håller sig kvar samt att bilens köregenskaper inte försämras.

3. Se till att lasten inte sticker ut för mycket

Förutom att placera tung last nära taket gäller det att kontrollera så att den inte sticker ut för mycket. Lasten får som mest sticka ut 20 cm på vardera sida av bilen, med en totalbredd om max 260 cm (2,6 meter).

Men vilka regler gäller då om man exempelvis vill transportera långa brädor eller något annat långt föremål på sitt tak? Då gäller det att förhålla sig till maxlängden 24 meter.

4. Utmärkning med vimplar

Om du ska transportera ett långt och otympligt föremål på bilens tak, är det viktigt att du markerar detta med hjälp av en flagga eller vimpel i tydliga färger. Något som ska göras både fram och bak.

5. Utmärkning med lampor

Om det är mörkt utomhus eller om väderförhållandena kräver det, bör du istället märka ut föremålet med lampor. Där fram gäller vitt ljus och vita reflexer. Bakåt gäller istället rött ljus och röda reflexer.

6. Var noga med lastsäkringen

Oavsett vad du ska transportera så är det viktigt att vara noggrann med lastsäkringen. Se till att lasten är ordentligt säkrad med spännband eller liknande!

7. Kör försiktigt

Sist men inte minst är det viktigt att ta det lugnt i trafiken. Sänk hastigheten, håll avstånd till dina medtrafikanter och kör försiktigt.

Köp tillbehör hos din Suzuki-återförsäljare

Där har du det – sju tips som hjälper dig att lasta takräcket på bästa sätt!

Är du i behov av att komplettera din bil med ett takräcke eller några andra tillbehör? Hos din lokala Suzuki-återförsäljare kan du hitta alla originaltillbehör som du behöver för en smidigare bilresa.

Klicka här för att hitta närmaste Suzuki-återförsäljare.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.