21 december 2020

9 tips när du ska köra bil med släp

Att köra bil med släp är något som för många känns ovant och aningen läskigt. Något som är fullt förståeligt. För att minska denna oro och hjälpa dig på traven tänkte vi därför dela med oss av nio tips när du ska köra bil med släp! 

Köra bil med släp – så gör du

Det finns mycket som är viktigt att tänka på när du ska ge dig ut längs vägarna med ett släp bakom bilen. Nedanför har vi samlat våra nio bästa tips som hjälper dig att genomföra detta på ett tryggt och säkert sätt:

1. Kontrollera hur mycket du får dra

Allra först bör du kontrollera hur tungt du får dra bakom din bil. Något som dels beror på bilmodellen och släpvagnens vikt men även din körkortsbehörighet.

I korta drag kan man säga att det räcker med körkortsbehörigheten B för att få framföra en personbil med ett lätt släp, förutsatt att totalvikten inte överstiger 3 500 kg. För att dra tyngre släp krävs den utökade B-behörigheten eller BE-behörigheten.

Du hittar mer information om rådande regler och krav relaterat till släpvagnar på Transportstyrelsens hemsida.

2. Säkerställ att däcken är i bra skick

Det är inte enbart bilens däck som måste vara i bra skick. Även släpvagnens däck måste såklart vara hela och ha ett korrekt tryck för att kunna framföras på ett säkert sätt. För att lära dig mer om olika typer av däckslitage samt vikten av ett regelrätt däcktryck, kan du med fördel läsa våra artiklar:

3. Koppla på släpvagnen korrekt

När du väl är medveten om vilket släp du får dra bakom din bil, är det dags att koppla på släpvagnen. Något som görs på följande sätt:

  • Backa bilen så att dragkroken kommer under släpvagnens kulhandske
  • Lossa på ev. säkerhetsspärrar och veva sedan ner stödhjulet till dess att den vilar på dragkroken
  • Dra upp och skruva fast stödhjulet
  • Säkerställ att släpet är ordentligt fäst över dragkroken och fäst den s.k. katastrofvajern i öglan under bilen, alternativt runt själva dragkroken
  • Om släpvagnen har belysning och blinkers kopplar du även in stickkontakten
  • Kontrollera att belysningen fungerar

4. Kontrollera att du gjort ovanstående

Det är lätt hänt att man glömmer någonting i all hast. Ta därför en minut för att säkerställa att du verkligen gjort ovanstående saker ordentligt.

5. Respektera hastighetsbegränsningen

Många som inte kör bil med släp till vardags glömmer bort att den högsta tillåtna hastigheten är 80 km/h. Kör du fortare än så riskerar du inte enbart att få böter, utan än värre att få sladd och köra av vägen eller krocka.

Att tänka på och respektera hastighetsbegränsningen är således av största vikt när du kör bil med släp!

6. Tänk på bromssträckan

Något annat som många lätt glömmer bort är att bromssträckan blir betydligt längre när man har ett släp bakom bilen. Det gäller därför att planera din körning, släppa på gasen och låta bilen rulla innan korsningar och liknande, samt göra inbromsningar i en så rak linje som möjligt.

Tänk även på att hålla ett större avstånd till framförvarande fordon för att slippa göra hastiga inbromsningar och riskera att köra på någon!

7. Var försiktig när du backar

Att backa med släp är mångas fasa. Och visst krävs det lite teknik och erfarenhet för att bemästra denna uppgift. Ett bra tips är däremot att greppa rattens underkant när du ska backa. På så sätt svänger släpet åt samma håll som du vrider ratten.

Andra tips är att börja med att backa rakt bakåt och sedan göra små manövreringar allt eftersom. Därutöver gäller det att ta det lugnt och hålla koll på din omgivning.

8. Se till att lasten sitter fast

De flesta som använder ett släp gör det för att slänga sopor på en återvinningsstation, för att flytta möbler och andra tillhörigheter i samband med en flytt eller för att frakta hem byggmaterial, möbler och liknande.

Oavsett vad du transporterar så är det viktigt att kontrollera så att lasten sitter fast ordentligt. Använd dig av spännband eller lastnät för att hålla allt på plats under hela färden. Det sista du vill är att någonting flyger av längs vägen.

Vill du få fler praktiska tips för hur du lyckas med lastsäkringen, kan du med fördel kika in vår tidigare artikel “Lasta släpvagn – så gör du“.

9. Avsätt gott om tid

De lägre hastighetsbegränsningarna i kombination med den ökade försiktigheten medför att uppgiften som ska lösas oftast tar lite längre tid än vad man tänkt sig. För att slippa stressa och riskera att börja tumma på reglerna rekommenderar vi dig därför att avsätta gott om tid när du ska köra bil med släp!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller en fyrhjulsdriven SUV som klarar av att dra ett släp och ta sig fram i all typ av terräng.

Hitta din närmaste Suzukiåterförsäljare för att lära dig mer om våra bilmodeller och smarta tillbehör!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.