18 januari 2021

Lasta släpvagn – så gör du

Vi har tidigare delat med oss av våra bästa tips till dig som ska köra bil med släp. Det är däremot inte enbart under körningen som det är viktigt att vara uppmärksam och tänka på hur man agerar. Lastningen är minst lika viktig. Låt oss därför berätta mer om hur du går tillväga för att lasta din släpvagn på bästa sätt! 

Innehåll

  • Därför är lastningen viktig
  • Så lastar du din släpvagn rätt

Därför är lastningen viktig

Först och främst hade vi tänkt berätta mer om varför det är så viktigt att tänka till både en och två gånger när man ska lasta sin släpvagn. Något som det finns många goda anledningar till!

Dels är det viktigt för att inte skada släpet eller bilen. Därutöver är det viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. Lastar du fel riskerar du nämligen att få sladd och råka ut för en olycka. Att någonting flyger av under färden är ytterligare en risk vid felaktig lastning.

Som du säkerligen märkt finns det många risker som kan undvikas genom att tänka till när du lastar släpet. Det är också därför som det är så viktigt att inte slarva med detta moment!

Så lastar du din släpvagn rätt

Nedanför hittar du en handfull konkreta tips som hjälper dig att placera och säkra lasten på bästa sätt:

1. Ta reda på maxvikterna

Varken släpvagnar eller bilar klarar av hur tunga vikter som helst, parallellt som det finns lagar som reglerar hur mycket man får dra med olika körkortsbehörigheter. Allra först bör du därför ta reda på vilka maxvikter som finns och hur mycket du får dra med ditt körkort.

2. Tänk på viktfördelningen

För att säkerställa att bilens köregenskaper bevaras och att ingenting går sönder, är det viktigt att tänka på viktfördelning. Du vill fördela lasten så jämnt som möjligt på släpet. Tunga föremål placeras mitt över axeln.

3. Lasta inte för högt eller brett

På samma sätt som det är viktigt att tänka på viktfördelningen och inte lasta för tungt, är det även viktigt att inte lasta för högt eller brett. Med lasten inräknad får den totala bredden inte överskrida 260 cm. Lasten får inte heller skjuta ut mer än 20 cm på vardera sida.

4. Var noga med lastsäkringen

För att säkerställa att ingenting förskjuts eller faller av under färden, är det viktigt att spänna fast godset ordentligt. För att lyckas med detta kan du använda dig av spännband och eller lastnät.

5. Kontrollera att du gjort ovanstående

Sist men inte minst bör du dubbelkolla att du gjort ovanstående punkter. Det är nämligen lätt hänt att man glömmer någonting i farten!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller en fyrhjulsdriven SUV som klarar av att dra ett släp och ta sig fram i all typ av terräng.

Hitta din närmaste Suzukiåterförsäljare för att lära dig mer om våra bilmodeller och smarta tillbehör!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.