10 februari 2020

Vilken bil ska jag köpa? Vi guidar dig till rätt val

Att investera i en ny bil är ett stort åtagande. Det gäller därför att man noga tänker igenom sitt beslut och slutligen väljer en bil som uppfyller ens behov och ekonomiska situation. Men vilken bil ska man då köpa? Låt oss guida dig till rätt beslut! 

Att tänka på när du ska köpa en ny bil

Som tidigare nämnts är det ett stort åtagande att investera i en ny bil. Något som gör att många ställer sig frågan ”vilken bil ska jag köpa?”. Och detta är såklart inte helt lätt att svara på. Genom att tänka igenom och besvara nedanstående frågor är du förhoppningsvis närmare ett beslut:

Hur stor eller liten ska bilen vara?

Först och främst bör du fundera på hur stor eller liten som din nya bil bör vara. Förutom dina personliga preferenser bör du här tänka på hur, vart och när bilen kommer att användas?

Har du exempelvis en stor familj eller ofta transporterar stora och otympliga föremål som utrustning till fritidsaktiviteter, skräp till återvinningsstationen eller liknande, kan en större bil vara att föredra. Om du å andra sidan ska köra bilen själv och bor i en storstad, är en mindre bil ett bättre alternativ!

Som sagt – tänk igen hur, vart och när bilen kommer att användas i synnerhet.

Vilken typ av motor passar ditt körmönster?

Något du tidigt bör överväga är vilken typ av motor som din nya bil bör ha – bensin, diesel, el eller biogas?

Vilket alternativ som är bäst, både för dig och miljön, beror till stor del på hur mycket du använder bilen och i vilket syfte.

Använder du framförallt bilen till stadskörning och för att ta dig fram i närområdet, är bensin- eller elbilar att föredra. Har du å andra sidan längre körsträckor kan diesel eller biogas vara ett bättre alternativ.

Vid långa årliga körsträckor är dieselmotorer oftast mer energieffektiva än bensinmotorer, vilket innebär att de drar mindre bränsle och släpper ut mindre växthusgaser. Allra bäst för såväl din bränsleekonomi som miljön är däremot biogasbilar.

På Suzuki har vi utvecklat, designat och anpassat ett biogassystem för det svenska klimatet. Detta i kombination med vår erkända driftsäkerhet, ger dig en enastående totalekonomi samtidigt som du slår ett slag för miljön!

Visste du exempelvis att:

  • Biogas är cirka 15–20 procent billigare än bensin?
  • Biogas ger dig 40 procent lägre förmånsvärde som tjänstebil?
  • Biogas inte ger något nettotillskott av växthusgaser?

Läs mer om Suzukis biogasbilar eller kolla in vår film om biogas nedan:

Är du i behov av fyrhjulsdrift?

När du väl har kommit underfund med vilken storlek och typ av motor som passar ditt körmönster bäst, är det dags att fundera på om du är i behov av fyrhjulsdrift? Något som vi starkt kan rekommendera om du önskar en driftsäker bil som tar sig fram överallt med bra vägunderhållning!

Vilken typ av utrustning önskar du?

Utrustningen är oftast a och o i en ny bil. Fundera därför på vilka funktioner som skulle underlätta din körning och vardag. Är det exempelvis en backkamera? En inbyggd färddator? Eller också körfunktioner som Hill Descent Control?

Ska du köpa eller leasa bilen?

Att köpa en bil med lån är inte längre ett måste. Allt fler väljer numera att leasa sin bil. Fundera därför på vilket alternativ som passar bäst för just dig och din ekonomiska situation – att köpa eller leasa?

För att få vägledning i denna fråga, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar:

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Hos oss på Suzuki finns något för alla. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller också en fyrhjulsdriven SUV som tar sig fram i all typ av terräng, hittar du det garanterat hos oss!

Bekanta dig med våra olika bilmodeller:

Eller hitta din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.