23 augusti 2021

Hur ska man ställa in backspeglarna?

Backspeglarna fyller en viktig funktion i bilen. De gör att du har möjlighet att hålla koll på bakomvarande trafik på ett säkert sätt. Men hur ska man egentligen ställa in backspeglarna? Det tänkte vi berätta mer om här. 

Så här ställer du in dina backspeglar

Som vi varit inne på tidigare fyller backspeglarna en väldigt viktig funktion i din bil. För att de ska funka som planerat gäller det däremot att man ställer in dem på rätt sätt. Nedanför berättar vi mer om hur du går tillväga för att lyckas med detta:

Så ställer du in ytterspeglarna

Bilen är utrustad med två stycken ytterspeglar, en på höger sida och en vänster sida.

Syftet med dessa speglar är som sagt att du ska kunna hålla koll på bakomvarande trafik. Här är det således viktigt att speglarna inte pekar för mycket uppåt eller neråt, men de får heller inte peka för mycket inåt eller utåt.

En bra riktlinje att utgå ifrån är att en femtedel av den innersta sidan av spegeln ska täckas av bilen. Du ska alltså bara se lite av bilens sida i spegeln. På resterande del bör du se bakomvarande trafik.

Ser du för mycket av din egen bil i sidospeglarna blir den s.k. döda vinkeln alldeles för stor.

Så ställer du in mitten- / innerspegeln

På rutans insida sitter det en spegel som även den är tänkt att ge dig uppsikt över bakomvarande trafik.

Här bör du utgå ifrån att spegeln bör vara så centrerad som möjligt, så att du ser mitten av bakrutan. Undvik att vinkla den för mycket uppåt eller neråt.

Vill du få ännu fler tips som underlättar din körning?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att skaffa en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att köpa eller leasa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.