8 mars 2021

Att tänka på när du ska köra bil långa sträckor

Planerar du för en längre bilresa? Kanske en semester med familjen. När man ska köra bil långa sträckor finns det en hel del att tänka på för allt ska gå så smidigt och säkert som möjligt. Vi tänkte därför dela med oss av våra bästa tips för en säker bilresa! 

5 viktiga saker när du ska köra långa sträckor

Som tidigare nämnts finns det en hel del att tänka på när man ska spendera många timmar längs vägarna. Nedanför hittar du en handfull viktiga saker att tänka på i samband med längre bilresor:

1. Var utvilad

Det allra första du bör tänka på är att vara utvilad. Du vill inte sätta dig framför ratten utan att ha njutit av en god natts sömn. Dagen innan avfärd bör du därför gå och lägga dig tidigt och säkerställa att du sover i minst 6–8 timmar.

2. Se till att bilen är redo

Innan avfärd bör du säkerställa att bilen är i bra skick. Kontrollera att det finns olja, spolarvätska och bensin. Därutöver bör du även säkerställa att däcken har rätt lufttryck samt att inga motor- eller varningslampor lyser.

3. Avsätt tillräckligt med tid

Du bör alltid räkna med att bilresan tar längre tid än du planerat. Se därför till att avsätta tillräckligt med tid för resan, gärna mer tid än vad du initialt tänkt dig. Detta är extra viktigt om du har en tid att passa. Annars är risken att du stressar!

4. Stressa inte

Att stressa i trafiken är ingen bra idé då det ökar risken för olyckor. Se därför till att alltid ta det lugnt under din bilfärd, oavsett vad som händer. Stressa inte upp dig över oförutsedda händelser som gör att resan tar längre tid än du tänkt dig, exempelvis vägarbeten eller liknande. Något som blir enklare om du tillämpar ovanstående tips.

5. Ta många pauser

Att köra långa sträckor är psykiskt påfrestande. Även om du inte känner dig fysiskt trött så är det lätt hänt att man blir trött i huvudet. För att låta huvudet koppla av och tanka ny energi, rekommenderar vi dig därför att ta många pauser.

Om du upplever att du har svårt att stanna längs rastplatser kan det vara fördelaktigt att göra stopp på mackar, restauranger eller liknande. Skippa termosen, matsäcken och annat som gör det lätt att ”äta längs vägen” och stanna istället på en mack eller restaurang för att ta en kopp eller en bit mat.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är på jakt efter en rymlig och bränslesnål bil som tar dig fram på ett säkert sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki. Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.