30 november 2020

Körställning i bil – så sitter du rätt

Att sitta rätt i bilen är bland annat viktigt för att du ska kunna manövrera den på bästa sätt. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du intar en korrekt körställning i bilen samt varför det är så viktigt! 

Därför är körställningen viktig

Enligt siffror från Motormännen har så mycket som 9 av 10 bilister en felaktig körställning. Något som är väldigt allvarligt då det leder till en försämrad ergonomi och säkerhet, samtidigt som det ökar risken för allvarliga skador till följd av en kollision.

Att anamma en korrekt körställning är således väldigt viktigt för att sitta bekvämt och säkert samt för att ha en god uppsikt över vägen. Det är även essentiellt för att ha bra avstånd till ratten och därigenom kunna manövrera bilen på bästa sätt.

Så intar du en korrekt körställning

Som du kan se finns det många goda anledningar till att sitta rätt i bilen. Nedanför berättar vi därför mer om hur du lyckas med detta:

1. Justera stolens höjd

Först och främst kan du ställa in stolens höjd. Här gäller det att inte sitta för högt upp men inte heller för långt ner. Det mest optimala är om du har 10–15 cm mellan huvudet och taket. På så sätt löper du inte lika stor risk att få taket i huvudet om du skulle krocka och volta, samtidigt som du har en bra uppsikt över vägen.

2. Justera stolens längd

När du väl har justerat höjden är det dags att ställa in avståndet mellan stolen och ratten. En tumregel är att du ska kunna vila handlederna på rattens övre kant när du sträcker ut armarna. Då sitter du perfekt!

3. Justera stolsryggen

Efter att både höjden och längden är korrekt inställda, är det dags att justera stolsryggen. Du vill inte att ryggen ska luta alldeles för långt bak, så att det känns som att du ligger ner i sätet, men du vill inte heller sitta alldeles för rakt. Försök att hitta en position där du känner dig bekväm.

Efter att du har justerat stolsryggen bör du även testa att sträcka fram armarna mot ratten igen och säkerställa att handlederna fortfarande kan vila mot rattens ovansida. Gör dem inte det kan du antingen justera stolen i längdled, justera stolsryggen eller ratten.

4. Justera ratten

Det är inte alltid som man är tvungen att justera ratten. Om du däremot har hittat en bra längd och position på stolsryggen men fortfarande känner att någonting inte står helt rätt till, kan du testa att justera ratten. Ställa in den i höjd- eller längdled för att få en bekväm sittposition.

5. Justera nackstödet

Sist men inte minst är det viktigt att justera nackstödet. Ett felinställt nackstöd kan resultera i allvarliga skador om olyckan är framme. Nackstödet bör sitta i nivå med ditt huvud och inte vara längre bak än 4 cm.

Där har du det – en handfull tips som hjälper dig att inta en korrekt körställning i bilen!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller en fyrhjulsdriven SUV som tar sig fram i all typ av terräng.

Hitta din närmaste Suzukiåterförsäljare för att lära dig mer om våra bilmodeller och boka en provkörning!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.