16 juli 2021

3 tips för att undvika rost på bilen

För att din bil ska hålla sig i bra skick gäller det att den tas om hand om. En av de många sakerna som kan hända om du slarvar med detta är att rost uppstår. Här tänkte vi därför dela med oss av tre tips som hjälper dig att undvika rost på bilen! 

Därför rostar bilar

Det finns många anledningar till varför bilar börjar att rosta. I Sverige beror det till stor del av den höga luftfuktigheten under höst och vinter samt de stora väder- och temperaturförändringar. Även salt, snö, vägsmuts och föroreningar i luften kan bidra till att bilarna rostar.

Så undviker du att bilen rostar

Så, hur kan man då skydda sig mot rosten på bästa sätt? Nedanför har vi samlat tre tips och råd som hjälper dig med detta:

1. Rengör bilen med jämna mellanrum

Salt, vägsmuts och damm binder nämligen fukt och påskyndar därav rostbildningen. Ett av de allra bästa och enklaste sätten att undvika rost är således hålla bilen ren. Tvätta den med jämna mellanrum och se till att den hinner torka ordentligt.

För att lära dig mer om hur du lyckas med detta moment rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel ”Tvätta bilen själv – så gör du”.

2. Tänk på var du parkerar bilen

Som vi varit inne på tidigare kan hög luftfuktighet och hastiga temperaturförändringar leda till att bilen rostar. Har du möjlighet att ställa bilen i ett uppvärmt och ventilerat garage är detta att rekommendera, framförallt under hösten och vintern.

Något annat du bör undvika är att parkera bilen på gräs, jord, gräs (eller något annat liknande material som binder fukt) under en längre tid.

3. Ta hand om eventuella skador direkt

Lacksläpp och karosskador kan påskynda rostbildningen. Råkar du ut för några skador bör du således ta hand om dessa direkt!

Besök din närmaste Suzukiverkstad

Hos din lokala Suzukiverkstad kan du få hjälp med allt ifrån service till reparationer. Våra auktoriserade verkstäder hjälper dig att hålla din bil i toppskick!

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.