17 augusti 2020

Tvätta bilen själv – så gör du

Vi har i en tidigare artikel delat med oss av sju tips när du ska städa bilen invändigt. Det är däremot inte enbart bilens insida som kan behöva lite kärlek, utan även dess utsida. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du gör för att tvätta bilen själv! 

Innehåll 

  • Får man tvätta bilen hemma?
  • Så tvättar du bilen på bästa sätt

 

Får man tvätta bilen hemma?

Innan vi berättar mer om hur du bäst går tillväga för att rengöra din bil, tänkte vi reda ut för vilka regler som gäller när det kommer till att tvätta bilen hemma. Det råder nämligen många frågetecken kring detta.

På frågan ”får man tvätta bilen hemma?”, så är svaret både ja och nej. Enligt miljöbalkens hänsynsregler ska alla, såväl företag som privatpersoner, göra vad som krävs och är möjligt för att förebygga och motverka skador på miljön.

Problemet med biltvättning hemma är att det rinner ut olja, avfettningsmedel, bilschampo och bilvax i dagvattenbrunnar, diken eller andra vattendrag. Något som strider mot miljöbalkens hänsynsregler.

Med anledning av detta bör du undvika att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten. Det är istället bättre om du har möjlighet att ställa bilen på en gräsmatta eller en grusplan. Allra bäst är det däremot om du åker till en biltvättsanläggning/gör det själv-hall.

Så tvättar du bilen på bästa sätt

Nu när du har bättre koll på vilka regler som gäller, tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga för att tvätta bilen på bästa sätt:

1. Välj miljömärkta rengöringsmedel 

Först och främst vill vi rekommendera dig att endast använda miljömärkta rengöringsmedel, även om du besöker en gör det själv-hall eller annan tvättanläggning. Det är skonsammare mot miljön samtidigt som de gör ett minst lika bra jobb som andra bilvårdsprodukter.

2. Förtvätta och skölj av bilen

När du väl är reda att börja rengöra bilen så rekommenderar vi dig att starta med en förtvätt. En del använder bilvårdsprodukter redan här medan andra nöjer sig med enbart vatten. Det du vill göra i detta skede är att få bort den allra värsta smutsen. Beroende på hur smutsig din bil är kan du avgöra om det behövs rengöringsmedel eller inte.

3. Gå på med rengöringsmedel eller schampo

När den värsta smutsen är borta är det dags att gå på med rengöringsmedel eller bilschampo. Det förstnämnda är starkare och rengör på djupet. Ett schampo är inte lika starkt och rekommenderas därför vid underhållstvätt.

Applicera bilvårdsprodukterna enligt instruktionerna på flaskan och gå sedan på med en tvättsvamp eller handske. Tänk på att kontinuerligt skölja ur svampen eller handsken för att undvika eventuella ”tvättrepor” från grus och smuts.

4. Skölj av bilvårdsprodukterna

Avlägsna rengöringsmedlet eller schampot med hjälp av vatten.

5. Låt bilen torka 

Sist men inte minst är det dags att låta bilen torka!

Voilá – svårare än så är det inte att tvätta bilen själv.

Boka service hos din närmaste Suzukiverkstad 

Att hålla efter bilens yttre är viktigt. Att ta hand om dess insida är däremot ännu viktigare. Glöm därför inte att boka service hos din lokala Suzukiverkstad!

Hitta din närmaste Suzukiverkstad och boka en tid redan idag – våra auktoriserade verkstäder hjälper dig att hålla din bil i toppskick!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.