25 januari 2021

Hur ofta ska man besikta bilen? Vi ger dig svaret

Tidigare har vi redogjort för hur ofta man behöver serva bilen. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och redogör för en annan fundering som många bilägare har, nämligen ”hur ofta ska man besikta bilen?”.

Innehåll

 • När ska jag besikta bilen?
 • Besikta bilen – checklista
 • Besikta bilen – pris

När ska jag besikta bilen?

Det finns en rad olika faktorer som styr när du behöver besikta din bil. De två huvudsakliga är däremot fordonstyp och ålder på fordonet.

Personbilar och lätta lastbilar ska besiktas för första gången senast 36 månader efter att de tagits i bruk. Andra besiktningen ska infalla senast 24 månader efter den senaste och därefter ska bilen besiktas var 14:e månad.

Om bilen är äldre än 30 år är reglerna lite annorlunda. Personbilar och lätta lastbilar (som inte används yrkesmässigt) måste nämligen genomgå en s.k. kontrollbesiktning när de blivit 30 år. Blir de godkända ska de besiktas var 24:e månad, sett från kontrollbesiktningen.

Något annat som kan vara värt att notera är att reglerna för besiktningar kan komma att ändras i framtiden. Det är därför viktigt att kontrollera rådande besiktningsregler på Transportstyrelsens hemsida.

Besikta bilen – checklista

Nu när du har bättre koll på hur ofta bilen ska besiktas, tänkte vi lista några funktioner som du enkelt kan kontrollera och eventuellt åtgärda innan besiktningen. Något som kan spara dig både tid och pengar!

Innan du besiktar bilen rekommenderar vi dig att kontrollera följande:

 1. Att vindrutetorkare och vindrutespolare fungerar
 2. Att alla blinkers och all belysning fungerar
 3. Att alla säkerhetsbälten fungerar
 4. Att tutan fungerar
 5. Att det finns en varningstriangel i bilen
 6. Att däckens mönsterdjup är minst 1,6 mm (du hittar fler tips i vår tidigare artikel om däckslitage)
 7. Att backspeglarna sitter fast, kan justeras och är hela
 8. Att batteriet sitter fast
 9. Att motorns oljenivå är tillräcklig

Besikta bilen – pris

Något annat som många funderar över är ”hur mycket kostar det att besikta bilen?”. På denna fråga finns det dessvärre inget enkelt svar. Det beror helt enkelt på vilket företag du väljer att besikta bilen hos och vilken prissättning de har.

Hos många företag kan även priset variera mellan olika stationer, dagar och tider på dygnet. För att hitta korrekta prisuppgifter rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med det (eller de) företag som genomför besiktningar på just din ort.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller en fyrhjulsdriven SUV som klarar av att dra ett släp och ta sig fram i all typ av terräng.

Hitta din närmaste Suzukiåterförsäljare för att lära dig mer om våra bilmodeller och smarta tillbehör!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.