4 maj 2020

Ny eller begagnad bil? Vi reder ut för- och nackdelarna

Det finns minst sagt mycket att tänka på när man ska skaffa sig en ny bil. En fundering som slår många är ”ska jag välja att investera i en ny eller begagnad bil?”. För att underlätta ditt val tänkte vi därför ta upp för- och nackdelar med de två alternativen.

Innehåll

  • Fördelar med att köpa en ny bil
  • Nackdelar med att köpa en ny bil
  • Fördelar med att köpa en begagnad bil
  • Nackdelar med att köpa en begagnad bil

Fördelar med att köpa en ny bil

Det finns många fördelar med att investera i en helt ny bil. Först och främst eftersom du får ta del av den senaste tekniken och säkerheten. Något som dels gör din resa bekvämare men också säkrare.

Ytterligare en fördel är att nya bilar oftast har lägre utsläpp än gamla. Något som gynnar såväl plånboken som miljön. Till detta hör att du också kan ta del av nya motorer såsom hybridbilar och biogasbilar. Läs mer om Suzukis hybridbilar eller fördjupa dina kunskaper om våra biogasbilar.

Att äga ett nytt fordon är dessutom bekymmersfritt. Du slipper många gånger obehagliga överraskningar, vilket annars kan vara fallet när du köper en äldre bil. På nya modeller ingår dessutom en nybilsgaranti som skyddar dig mot fabrikationsfel.

För många bilägare är besiktningen ett irritationsmoment. Med en ny bil slipper du däremot detta. Åtminstone för ett tag. En ny bil ska nämligen besiktas först 3 år efter att den togs i bruk. Andra gånger efter 2 år och därefter 14 månader efter den senaste besiktningen. Något som sparar dig både pengar och tid.

Sist men inte minst upplever många nybilsägare att de får en bil som lever upp till just deras förväntningar och krav. Man får själv välja färg och utrustning på bilen, vilket gör att det är svårt att vara missnöjd!

Nackdelar med att köpa en ny bil

Med fördelar kommer alltid nackdelar. Om än de inte är många. Den största nackdelen med ett nybilsköp är den stora prislappen. Det är inte alla som har råd att investera i en ny bil. Till detta hör att värdeminskningen i vissa fall kan vara förhållandevis stor.

Ytterligare en nackdel, om du väljer en populär bilmodell, alternativt om det blir problem med tillverkning eller leverans, är att du kan få vänta i månader innan du får tag i din bil.

Fördelar med att köpa en begagnad bil

Så, vad är då fördelarna med att investera i en äldre bil? Först och främst priset. Att köpa en begagnad bil är av förklarliga skäl billigare än att investera i en helt ny. Som tidigare nämnts kan värdeminskningen på bilar vara stor, vilket innebär att du ibland kan få tag i en förhållandevis ny bil till ett bra pris.

Ytterligare en fördel är att skatten, i vissa fall, kan vara förhållandevis låg. Vilket även det är fördelaktigt för din plånbok!

Nackdelar med att köpa en begagnad bil

Som tidigare nämnts kan ett begagnat köp vara förenat med obehagliga överraskningar. Varje mil sliter på bilens komponenter, vilket innebär att service och underhållskostnaderna oftast är mycket höga. Har du riktigt otur kan betydande delar ge vika och kosta dig tiotusentals kronor att reparera eller byta ut.

Ytterligare en nackdel är att tryggheten i garantier och försäkringar avtar med tiden. Du kan inte heller ta del av den senaste tekniken och all den bekvämlighet och säkerhet som detta medför.

Summering

För att summera det hela så finns det både för- och nackdelar med nya och begagnade bilar. Det gäller för dig att överväga dessa, ta din egen situation i åtanke och därefter ta ett beslut om vilket av alternativen som passar bäst för just dig!

Har du råd att köpa eller leasa en ny bil är detta oftast ett bättre alternativ, då du kan ta del av den senaste tekniken och säkerheten, samtidigt som de är billigare i drift och underhåll. Kan du inte göra denna investering är såklart en begagnad bil ett bra alternativ.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är på jakt efter en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att skaffa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris. Vi erbjuder både köp och leasing.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.