19 april 2021

Lasta MC på släp – så gör du

Vi har en tidigare artikel delat med oss av tips till dig som ska lasta en skoter på ett släp. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och göra detsamma för dig som ska lasta en motorcykel på ett släp!

5 tips när du ska lasta en motorcykel på släp

Det är inte ovanligt att man köper en MC på annan ort och väljer att transportera den på släp. Givetvis kan det också finnas andra anledningar till att man är tvungen att ta till släpet. Exempelvis om hojen gått sönder.

Oavsett vilket så gäller det att lastningen sker på rätt sätt. Det sista du vill är motorcykeln välter på släpet eller ännu värre – att den ramlar av. Nedanför har vi därför samlat våra bästa tips till dig som ska lasta en MC på släp:

1. Kontrollera hur mycket du får dra

Det spelar ingen roll vad du ska transportera på ditt släp, du bör alltid kontrollera vilka maxvikter du får dra med ditt släp, din bil samt körkortsbehörighet.

2. Få upp motorcykeln på släpet

När du väl har säkerställt att det är grönt ljus att lasta hojen på släpet, gäller det först och främst att få upp den. Att försöka lyfta upp den är ingen bra idé, då det kan leda till allvarliga skador. Både för dig, dina kamrater och din motorcykel.

För att lyckas med detta moment rekommenderar vi dig att använda en lastramp. Allra helst en bred och stabil ramp av metall.

3. Tänk på placeringen

Väl uppe på släpet är det viktigt att tänka på var du placerar din MC. För att undvika att bilens köregenskaper försämras vill du ha en så jämn viktfördelning som möjligt på släpet. Motorcykeln bör du därför placeras i mitten av släpet, ovanpå hjulaxlarna.

4. Se till att den står stabilt

Innan du påbörjar lastsäkringen gäller det att säkerställa så att hojen står stabilt på släpet. En del nöjer sig med det inbyggda stödet medan andra införskaffar sig ett MC-ställ/framhjulsstöd.

5. Var noga med lastsäkringen

Sist men inte minst gäller det att vara noggrann med lastsäkringen. Här rekommenderar vi dig att du använder dig av minst två spännband. Ett som går genom den främre gaffelkronan och ett som går genom den bakre.

Där har du det – en handfull tips som hjälper dig att lasta en motorcykel på ett släp!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller också en fyrhjulsdriven SUV som tar sig fram i all typ av terräng, hittar du det garanterat hos oss.

Våra lokala återförsäljare hjälper dig dessutom att hitta det erbjudande och den en finansieringslösning passar bäst för just dig.

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiåterförsäljare.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.