2 juni 2020

3 goda anledningar att köpa en miljöbil

Under de senaste åren har allt fler svenskar valt att investera i så kallade miljöbilar. Men vad kännetecknar egentligen en miljöbil, och varför ska man välja att köpa en sådan? I denna artikel reder vi ut alla frågetecken.

Innehåll

  • Men först – vad är en miljöbil?
  • Varför ska man köpa en miljöbil?
  • Köp din bil hos Suzuki

Men först – vad är en miljöbil?

Att definiera en miljöbil är inte helt enkelt. Det råder nämligen vitt skilda meningar, både bland privatpersoner, bilhandlare, regeringen och myndigheter, om vad en miljöbil faktiskt är.

Mellan åren 2013–2018 fanns det en bestämmelse om att bilar som inte släppte ut en viss mängd koldioxid var skattebefriade. Detta var alltså fordon som många ansåg definieras som miljöbilar.

Sedan dess har regeringen lagt fram ett förslag på hur man ska definiera dessa fordon. Enligt förslaget ska bilar som släpper ut högst 70 gram CO2 per kilometer eller alternativt en bil som drivs på gas, klassas som en miljöbil.

Än finns dock inga klara besked, samtidigt som många myndigheter, kommuner och privatpersoner har många egna tankar och åsikter kring detta.

För att göra det enkelt skulle man däremot kunna anse att miljöbilar drivs av förnybara drivmedel såsom el, etanol eller biogas. Även bränslesnåla bensin- och dieselbilar skulle kunna anses vara ett miljöfordon.

Varför ska man köpa en miljöbil?

Så, varför ska man då investera i en bil som drivs av förnybara drivmedel, alternativt i en bränslesnål bensin- eller dieselbil? Nedan ger vi dig tre goda anledningar till varför en miljöbil är en bra affär:

1. Inköpspriset kan bli mindre

Sverige, tillsammans med övriga Europa, önskar att drastiskt minska sina utsläpp under de kommande åren. För att göra detta försöker man få allt fler att investera i bilar som drivs av miljöbränslen. Bland annat genom att erbjuda en bonus på upp till 60 000 kronor vid köp av miljöanpassade fordon.

Tack vare initiativ som dessa kan du komma billigare undan. Det är dock värt att notera att dessa regler kan komma att ändras med tiden. Kontrollera därför vilka eventuella bonusar och villkor som gäller när du ska investera i en miljöanpassad bil.

2. Driftkostnaden minskar

En bil är oftast väldigt dyr att hålla i drift. Förutom skatter och avgifter tillkommer även försäkringar och bränsle, varav det sistnämnda kan vara mycket kostsamt. Framförallt om du kör längre sträckor.

Genom att istället investera i en bil som drivs av ett förnybart drivmedel, kan du således sänka dina driftkostnader markant. Dessutom kan du ha möjlighet att få skattelättnader, vilket sänker kostnaderna ytterligare. Även här bör du dock kontrollera vilka regler som gäller vid den aktuella tidpunkten.

3. Det är skonsammare för miljön

Precis som namnet antyder är miljöbilar skonsammare mot miljön. En viktig anledning till att många väljer att investera i denna typ av fordon!

Köp din bil hos Suzuki

Om du är på jakt efter en ny bränslesnål bil, alternativt en bil som drivs på förnybara drivmedel, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki. Vi erbjuder ett stort utbud av både biogasbilar, hybridbilar och bränslesnåla bensinbilar. Hos oss finns något för alla.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.