16 juli 2021

Byta torkarblad – så gör du

Vi har i en tidigare artikel delat med oss av enkla tips för att fräscha upp dina torkarblad. Det är däremot inte alltid som det räcker med att hålla efter dem. Ibland kan de helt enkelt behöva bytas ut. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att byta ut dina torkarblad på egen hand.

Innehåll

  • Hur ofta bör man byta torkarblad?
  • Byta torkarblad på bilen – steg-för-steg
  • Gör ditt torkarbladsbyte hos Suzuki

Hur ofta bör man byta torkarblad?

Torkarbladen fyller en viktig funktion då de tar bort smuts, snö, vatten och andra otrevligheter från vindrutan och därigenom säkerställer att du har en bra sikt. Men hur ofta bör man egentligen byta blad för att känna sig trygg med dess funktionalitet?

Till denna fråga finns det inga generella svar. Hur ofta du bör byta ut bladen kan nämligen variera beroende på väder och klimat samt hur frekvent vindrutetorkaren används. En tumregel är däremot att byta ut bladen när du upplever att de börjar bli slitna, vilket exempelvis kan innebära att de inte tar bort smuts, snö och väta ordentligt.

Om man inte är tvungen att använda vindrutetorkaren särskilt ofta kan det räcka med att byta ut bladen en gång per år. Används de frekvent kan de behöva bytas två gånger per år och ibland oftare än så.

Sammanfattningsvis gäller det att vara uppmärksam på torkarbladens funktionalitet och byta ut dem när funktionen försämras.

Byta torkarblad på bilen – steg-för-steg

Om du väl har kommit fram till att torkarbladen på din bil måste bytas ut, kan du med fördel följa nedanstående steg:

1. Införskaffa blad som passar din bil

Precis som de mesta här i världen finns det olika typer av torkarblad. Och det gäller såklart att inhandla ett par blad som passar just din bil. Kontrollera vilken typ av torkarblad du behöver och rådfråga en fackman vid behov.

2. Demontera de gamla bladen

När du väl har inhandlat nya torkarblad är det dags att plocka bort de gamla. Något som enkelt görs genom att lyfta upp torkarbladsarmen och ta bort bladen på anvisad plats.

Har de suttit på bilen under en längre tid kan de ibland vara lite svåra att ta bort. Skulle så vara fallet så gäller det att inte vara för hårdhänt så att något riskerar att gå sönder.

3. Montera de nya torkarbladen

Sist men inte minst är det dags att montera de nya torkarbladen. Vanligtvis följer det med instruktioner för hur du lyckas med bytet. Det är däremot väldigt simpelt och görs på samma sätt som de gamla demonterades. Lyft upp armen och fäst torkarbladen på anvisad plats.

Gör ditt torkarbladsbyte hos Suzuki

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att byta torkarblad på din bil. Saknar du däremot den tid eller energi som krävs för detta, alternativt känner dig osäker, kan du med fördel besöka någon av våra lokala Suzukiverkstäder. De hjälper dig med såväl service som andra ärenden!

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.