23 augusti 2021

Så byter du bromsbelägg på bilen

Bilar är fulla med komponenter som över tid slits ut och därav behöver bytas, varav bromsbeläggen är en av dessa. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du gör för att byta bromsbelägg på din bil.

Tecken på att bromsbeläggen är slitna

Hur vet man egentligen när det är dags att byta bromsbelägg på sin bil? I nyare bilar finns det vanligtvis en elektrisk slitagevarnare som indikerar på instrumentpanelen när det är dags att byta ut beläggen.

Har man inte en elektrisk varnare finns det däremot en del andra tecken som tyder på att beläggen är slitna och behöver bytas ut. Det allra vanligaste är att man upplever att bromsen inte tar i på samma sätt som tidigare.

På en del bromsbelägg finns det även en mekanisk slitagevarnare som medför att beläggen ger ifrån sig ett tjutande ljud när det är dags att byta ut dem.

Byta bromsbelägg på bilen – så gör du

Att byta ut bromsbeläggen kan göras på egen hand. Vi rekommenderar dig däremot att vara väldigt försiktig när du gör detta. Är du det minsta osäker bör du överlåta arbetet till en fackman!

Med det sagt så genomförs bytet på följande sätt:

1. Lyft upp bilen med hjälp av en domkraft

Det alla första du bör göra är att lyfta upp bilen med hjälp av en domkraft.

2. Lossa muttrarna och ta av hjulet

När hjulet svävar över backen lossnar du på muttrarna som håller det på plats och tar av det.

3. Plocka bort bromsoket

Efter att du tagit av hjulet är det dags att plocka bort bromsoket, vilket vanligtvis hålls fast med två skruvar. Har du svårt att hitta dem rekommenderar vi dig att kika i manualen där det brukar framgå var skruvarna sitter.

4. Ta ut bromsbeläggen

Nästa steg är att ta ut de slitna bromsbeläggen, vilka sitter fast med två klämmor. Ta ut de gamla klämmorna och beläggen. De nya beläggen bör komma med nya klämmor, så återanvänd inte de gamla.

5. Montera de nya bromsbeläggen

Klämmorna klickas bara på plats och behöver inga skruvar. De är således enkla att montera på samma sätt som de gamla demonterades, men klämmorna kan vara lite hårdare i och med att de är nya.

6. Sätt tillbaka ok och hjul

När du har fått dit de nya bromsbeläggen är det bara att sätta tillbaka ok och hjul på samma sätt som de demonterades.

7. Testa bromsarna

Sist men inte minst är det dags att testa bromsarna så att de verkar fungera som de ska.

Lämna in bilen på din lokala Suzukiverkstad

Även om det är fullt möjligt att byta bromsbelägg på egen hand rekommenderar vi dig att överlåta arbetet till en fackman. På så sätt kan du känna dig trygg med att arbetet blir korrekt utfört samt att inga garantier påverkas.

Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig med såväl bromsbeläggsbyten som service och andra ärenden.

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.