29 mars 2021

5 tips när du ska rengöra hängrännor

För att undvika att löv och annat skräp fastnar i dina hängrännor och orsakar stopp och översvämningar, gäller det att rensa dem minst en gång per år. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att rensa och rengöra dina hängrännor!

Så gör du för att rensa och rengöra dina hängrännor

Som nämnts inledningsvis är det viktigt att man rensar sina hängrännor minst en gång per. Gör man inte detta riskerar nämligen löv och annat skräp att täppa igen rännan, vilket i sin tur gör att den tappar sin funktion och istället svämmar över.

Nedanför berättar vi därför mer om hur du gör att rensa och rengöra dina hängrännor:

1. Använd rätt utrustning

Först och främst gäller det såklart att använda rätt utrustning för arbetet. Här finns det särskilda takrännerensare och teleskoprör till högtryckstvättar att köpa, men det går lika bra att använda sig av mer traditionella redskap såsom:

  • Arbetshandskar
  • Kvast
  • Stege
  • Tvättsvamp
  • Varmt vatten i en hink

2. Rensa helst på hösten och våren

Som vi varit inne på tidigare så bör man rensa och rengöra hängrännorna minst en gång per år. Allra helst bör man däremot ta sig tiden att göra det två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren. På så sätt säkerställer man att rännorna är fria från smuts och fungerar som de ska!

3. Avlägsna löv och annat skräp

När det väl är dags att ta tag i rensningen bör du börja med att avlägsna löv och annat grövre skräp som samlats i rännorna. Något som enklast görs genom att dra på sig arbetshandskarna, ta fram stegen och plocka upp allt med händerna.

Vill man inte använda händerna går det även bra att använda sig av en kvast. Har du tillgång till en takrännerensare eller annat redskap går även detta bra att använda.

Har du väldigt mycket löv i dina rännor kan du med fördel samla dessa i en soppåse och tömma de på din närmsta återvinningsstation.

4. Rengör rännans in- och utsida

Efter att du tagit bort den grövsta smutsen kan det vara bra att gå över rännans in- och utsida med varmt vatten och en mjuk tvättsvamp.

Fyll upp varmt vatten i en skurhink och sätt eventuellt i några droppar rengöringsmedel. Sedan är det bara att börja gnugga!

Genom att göra detta kan du vara säker på att rännan blir helt ren och att det inte börjar växa mossa eller andra otrevligheter i hängrännan.

5. Töm renstratten

Sist men inte minst kan du se över renstrattarna, om du har några sådana. Töm de från eventuell löv och smuts och gå över dem en sväng med svampen.

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att rensa och rengöra dina hängrännor!

Underlätta vardagen med en Suzuki

Om du letar efter en rymlig och funktionell bil som underlättar din vardag, exempelvis när du behöver åka och tömma löv på återvinningstationen, kan du med fördel spana in Suzukis bilar. Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov!

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.