2 februari 2021

Tips till dig som vill åka offpist

Vi är många som längtar efter vintern och allt vad den innebär. För en del är det skoteråkningen som lockar medan andra längtar efter att slänga sig ut för skidbacken. Här tänkte vi fokusera på det sistnämnda. Mer specifikt kommer vi dela med oss av tips och råd till dig som vill åka offpist i vinter! 

Vad innebär det att åka offpist?

Precis som namnet skvallrar om innebär offpist att man styr bort från de pistade backarna och istället utforskar den opistade terrängen.

Så lyckas du med offpiståkningen

Att flyga fram genom meterdjup pudersnö är något som lockar många adrenalinsökande skidåkare. I och med att terrängen är opistad finns det däremot en hel del saker att tänka på både innan och under åkningen!

Att tänka på innan åkningen

Innan du ger dig ut i backen bör du tänka på följande saker:

1. Ta med dig rätt utrustning

Först och främst gäller det att vara rätt utrustad. Förutom kläder efter väder gäller det att packa ner lavinutrustning i form av lavinsändare, sond, ABS-ryggsäck. Därutöver kan karta och kompass samt en skyffel vara bra att ta med sig.

Se till att du har tillgång till all ovanstående utrustning innan du ger dig ut i den opistade terrängen.

2. Se till att förutsättningarna är rätt

Något annat som är viktigt att kontrollera innan du ger dig ut i backen är väder och vind respektive lavinfaror.

Kraftiga snöfall och dimma är exempelvis dåliga förutsättningar när du ska åka offpist. Soligt och klart väder är att föredra. Förutom goda väderförhållanden är det viktigt att det inte finns några lavinfaror i området.

3. Åk alltid tillsammans med någon

Att åka i opistad terräng innebär alltid en viss risk. All åkning sker på egen risk och det gäller därför att kunna klara sig själv ifall någonting händer, exempelvis om man fastnar eller åker vilse.

För att undvika obehagliga överraskningar och säkerställa att man alltid kan lösa eventuella problem, bör man alltid vara minst två personer när man åker offpist.

Att tänka på under åkningen

Väl i backen gäller det att få till den rätta tekniken. För att lyckas med detta rekommenderar vi dig att tänka på följande saker:

1. Ha rätt kroppshållning

En av de allra viktigaste sakerna att tänka på är att bibehålla en bra kroppsposition under hela åkningen. Beroende på hur förutsättningarna ser ut kan du såklart behöva justera din hållning under åket.

Ett vanligt fel som många gör är att de lutar sig jättemycket bakåt. Något som gör att benen snabbt blir trötta samtidigt som farten saktas ner. Försök istället att ha en mer neutral hållning och luta dig bara bakåt om situationen kräver.

2. Ta ut svängarna mer och mer

När man ska åka offpist är det viktigt att man kommer in i en bra rytm som man kan bibehålla under hela åket. För att göra detta bör man börja med ett par kortare svängar för att sedan ta ut dem mer och mer. På så sätt får du in en bra rytm samtidigt som du inte riskerar att tappa farten!

3. Se till att bibehålla farten

Som du säkerligen märkt har vi flera gånger påpekat vad du ska göra för att inte tappa farten allt för mycket. Att bibehålla farten under hela åket är nämligen en av de mest essentiella delarna av offpiståkningen.

Tappar du farten och snön är alldeles för djup finns det faktiskt risk för att du kör fast. Har du väl kört fast kan det dessutom bli svårt att komma loss och få upp farten igen. Se därför till att alltid bibehålla den under hela åket.

Där har du det – en rad tips som är viktiga att tänka på både innan och under offpiståkningen. Följer du dessa så kommer du säkerligen att få en underbar skidupplevelse!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du vill nå din skiddestination på ett lugnt och säkert sätt, kan du med fördel låta din nästa bil vara en Suzuki. Våra bilar är nämligen utrustade med en mängd funktioner och säkerhetsutrustning, däribland fyrhjulsdrift och ABS-bromsar, som gör att du alltid tar dig fram på ett säkert sätt.

Kontakta din närmaste Suzukiåterförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.