13 juli 2020

7 tips när du ska städa bilen invändigt

För de allra flesta är det en självklarhet att ta hand bilens yttre. Vad många missar är däremot att ta hand om dess inre. Vi tänkte därför dela med oss av sju tips till dig som är i färd med att städa bilen invändigt! 

Så gör du för att städa bilen insida 

Skillnaden mellan en välanvänd och en väl omhändertagen bil blir väldigt påtaglig när man tar en titt på dess insida. Vi rekommenderar dig därför att med jämna mellanrum ge bilens interiör lite kärlek. Det är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att hålla den i fint skick och samtidigt förhöja körupplevelsen.

Här nedanför berättar vi hur du gör för att städa bilens insida på ett enkelt och miljövänligt sätt:

1. Se till att du har rätt utrustning 

Undvik att använda starka kemikalier i din bil. Det är inte nödvändigt för att göra den ren och fin, samtidigt som användandet av kemikalier kan påverka dig och din familjs hälsa på ett negativt sätt. Det enda du behöver är en dammsugare, en trasa, en tvättsvamp, en skurborste, varmt vatten, ättika och såpa. Svårare än så är det inte att få en skinande ren interiör!

2. Börja med en dammsugning

Rensa bilen från eventuellt skräp och bråte och ta ur gummimattorna. Därefter är det dags att grundligt dammsuga bilens insida. Se till att dammsuga säten, dörrar, golv, mattor, handskfack, luftkonditioneringsventiler och bagageutrymme.

3. Putsa upp rutorna 

Nästa steg är att putsa upp rutornas insida. På dessa finns oftast diverse smuts, fingeravtryck och liknande. Gör en blandning av ättika, såpa och vatten och spraya lösningen på en tvättsvamp. För svampen över rutorna och torka sedan av dem med en bomullstrasa.

4. Rengör instrumentpanel, ratt och konsol

Därefter är det dags att ge bilens instrumentpanel, ratt och konsol lite kärlek. Något som bäst görs med en lätt fuktig trasa och lite såpa. Du behöver inga starka eller särskilda kemikalier!

5. Fräscha upp sätena

Att tvätta bilens säten är något som de flesta drar sig för. Det är däremot någonting som är väldigt simpelt, bara man vet hur man ska gå tillväga. Säten med textilklädsel rengörs på samma sätt som soffan. Använd två tvättsvampar – en som är helt torr och en som är lätt fuktig av ljummet vatten och såpa – vartefter du ”trycker” dem om vartannat mot sätet.

Säten med skinnklädsel är lite mer känsliga. Är sätena obehandlade sedan innan kan du använda en trasa som samt såpa och ljummet vatten. För trasan över sätena och torka sedan av dem med en mikrofiberduk. Ett annat tips är att smörja in dem läderbalsam.

6. Rengör mattor och pedaler 

Golvmattorna och pedalerna är oftast hårt ansatta av smuts. Förhoppningsvis har du redan tagit ur och dammsugit mattorna. Utöver detta kan du skölja av dem med ljummet vatten och såpa för att sedan gå över dem med en skurborste. På så sätt får du bort även det allra tuffaste smutsfläckarna. Gör detsamma på bilens pedaler!

7. Neutralisera otrevliga dofter

Många upplever att det finns en dålig doft i bilen. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på det ibland lämnas kvar skräp och spill som ger ifrån sig en otrevlig odör. Förhoppningsvis försvinner dessa efter den grundliga rengöringen, men skulle de inte göra det kan du ställa in en liten kopp med ättika och citron i bilen.

Låt koppen stå över natten, vädra i 30–60 minuter och voilá – din bil bör nu vara fri från otrevliga dofter. Där har du det, våra sju bästa tips när du ska städa bilen invändigt!

Låt din nästa bil vara en Suzuki 

Om du är i färd med att skaffa en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att köpa eller leasa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.