21 juni 2021

5 tips när du ska tvätta dina bilsäten

Över tid tenderar sätena i bilen att bli smutsiga. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att tvätta dina bilsäten och bli kvitt smutsen! 

Tvätta dina bilsäten i fem enkla steg

Oavsett om du har tyg- eller skinnsäten kan de bli smutsiga. Något som inte ser särskilt angenämt ut. Nedanför berättar vi därför mer om hur du gör för att rengöra dina säten i fem enkla steg:

1. Börja med att damma av bilklädseln

Om du har tygsäten i bilen rekommenderar vi dig att först och främst damma av dem med en mattpiska, för att på så sätt få upp allt damm ur sätena. Var beredd på att det kommer flyga om kring en hel del damm. Vänta tills det lagt sig innan du går vidare till nästa steg.

2. Dammsug för att avlägsna smuts och damm

När du väl har fått upp dammet från klädseln är det dags att gå över sätena med en dammsugare. På så sätt får du bort den mest ytliga smutsen.

Ytterligare ett tips är att gå över sätena med en klädvårdsrulle för att få bort sådant som dammsugaren eventuellt missat. Detta gäller inte minst dig som har hund eller katt, vars hårstrån brukar vara svåra att få bort.

3. Torka av med en trasa och ett milt rengöringsmedel

Efter att du har fått bort den mest ytliga smutsen är det dags att torka av sätena med en trasa och ett milt rengöringsmedel. Vanligtvis brukar det räcka med en vatten och såpablandning.

Tänk på att viss klädsel, inte minst läder, kan vara mycket känsligt mot kemikalier. Därför är det viktigt att du använder ett milt rengöringsmedel som inte skadar klädseln. Är du osäker kan du testa på en liten yta inledningsvis.

4. Använd en klädseltvätt vid behov

Trots att man torkar av klädseln med ett milt rengöringsmedel kan det ibland behövas en mer djupgående rengöring. För detta rekommenderar vi dig att använda en klädseltvätt som är särskilt anpassat för materialet på dina säten. Följ anvisningarna på flaskan, sedan tillvägagångsättet kan variera mellan olika medel.

5. Ta bort tuffa fläckar

Har du följt ovanstående steg men har fortfarande några fläckar som inte vill gå bort? Då rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel där vi berättar hur du får bort fläckar från bilsätet.

Vill du få ännu fler rengöringstips?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Behöver du se efter din bil? Gör då ett besök hos din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig med såväl service som andra ärenden!

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.