15 februari 2021

Kört fast med bilen? Så kommer du loss

Ibland går det inte riktigt som man tänkt sig. Har man otur och kör på dåligt väglag riskerar man nämligen att fastna med bilen. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du kan undvika att fastna från första början samt hur du tar dig loss från snön, sanden eller leran om du väl fastnat!

Innehåll

  • Tips för att inte fastna med bilen
  • Så tar du dig loss om du fastnat
  • Andra saker som är bra att tänka på

Tips för att inte fastna med bilen

Först och främst hade vi tänkt dela med oss av tre saker som minskar riskerna för att fastna:

1. Säkerställ att du har rätt lufttryck

Ett lågt lufttryck ökar riskerna för att köra fast med bilen. Ska du ut och köra i ett dåligt väglag rekommenderar vi dig därför att säkerställa att lufttrycket är korrekt. Något som du i och för sig alltid bör göra.

Beroende på vad du har för bil och däck kan det rekommenderade trycket variera. Vanligtvis brukar det däremot ligga på cirka 2.5 bar.

Fler anledningar till varför denna aspekt är så pass viktig hittar du i vår tidigare artikel ”Vikten av rätt lufttryck i dina bildäck”.

2. Kontrollera att det inte finns något däckslitage

Det är däremot inte enbart ett felaktigt lufttryck som ökar riskerna för fastkörningar. Även däckslitage gör att du löper större risk att fastna i snön, sanden eller leran. För att lära dig mer om vilka avvikelser du bör vara uppmärksam på, kan du med fördel spana in vår artikel med fem vanliga tecken på däckslitage.

3. Använd fyrhjulsdrift

Med hjälp av fyrhjulsdrift kan du bl.a. njuta av ett bättre grepp och ökad framkomlighet på alla typer av väglag. Det är också därför som alla Suzukis bilar är utrustade med fyrhjulsdrift som standard eller tillval.

Upptäck fördelarna med fyrhjulsdrift eller fördjupa dina kunskaper om Suzuki 4×4.

Så tar du dig loss om du fastnat

Skulle det vara så att olyckan redan varit framme, d.v.s. att du kört fast med bilen i snön, sanden eller leran, kan du med fördel ta hjälp av nedanstående tips:

1. Gräv bort snön

De allra flesta som fastnar med bilen gör det i snön. Det kan exempelvis handla om en stor snövall eller också stora mängder lössnö. Oavsett vilket så kommer bilen snabbt att gräva ner sig i snömassorna när du trycker på gasen. Något som gör det ännu svårare att komma loss.

Ett bra alternativ är då att plocka fram spaden och försöka ge bättre förutsättningar för hjulen. Gräv bort så mycket snö som möjligt och se till att det är plant runtom. På så sätt förbättrar du hjulens förutsättningar och ökar chanserna för att komma loss!

2. Förbättra greppet med sand, grus eller mattor

Ibland är det däremot inte tillräckligt med att frigöra hjulen från de djupa snömassorna. Du kan även bli tvungen att förbättra hjulens grepp. Något som exempelvis kan göras med sand, grus eller speciella antislir-/greppmattor.

Har du kört fast i sand eller lera är det sistnämnda alternativet att föredra.

3. Försök sätta bilen i rörelse

När du väl har frigjort hjulen och förbättrat däckens grepp, är det dags att försöka sätta bilen i rörelse. Gasa och släpp sedan på pedalen för att försöka skapa en gungande rörelse. Det kan också vara en bra idé att backa för att sedan gasa igen.

Är ni två stycken kan den ena försöka putta på bilen bakifrån för att skapa en gungande rörelse. Var däremot väldigt försiktiga!

4. Fråga om någon kan dra loss dig

Står man still längs vägkanten kan det ibland vara så att någon medtrafikant stannar och erbjuder sin hjälp. Har ni tillgång till rätt redskap, exempelvis en rejäl draglina och dragkrok, och är införstådda med de potentiella riskerna, kan du fråga om ni kan testa att dra loss bilen.

5. Ring en bärgare

Ibland händer det att man sitter fast så pass ordentligt att det är omöjligt att komma loss för egen maskin. Exempel på sådana situationer kan vara om man helt eller delvis står på underredet eller om man kört väldigt långt in i en snödriva. Här gäller det att inse sina begränsningar och ringa en bärgare!

Andra saker som är bra att tänka på

När man kört fast och är stillastående kan det även vara bra att tänka på följande saker:

Se till att ha rätt utrustning i bilen

Bilen blir snabbt nedkyld om det är minusgrader ute. För att bibehålla värmen kan det därför vara bra att ha med sig en varm filt samt extra kläder. Det finns också en hel del andra saker som kan vara bra att ha nära till hands. Vilka dessa är kan du läsa mer om i vår tidigare artikel ”Tips på vinterutrustning för din bil”.

Sätt på varningsblinkers och placera ut en varningstriangel

Om du blir stillastående när det är mörkt ute, alternativt om det är dålig sikt till följd av exempelvis snöfall, bör du sätta på bilens varningsblinkers och placera ut en varningstriangel på säkert avstånd från fordonet.

Använd en varselväst

Förutom att sätta på varningsblinkers och placera ut en varningstriangel, bör du även använda en varselväst när du rör dig i närheten av trafikerade vägar.

Suzuki – säker körning oavsett väglag

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad du bör tänka på för att inte köra fast med din bil, men också hur du väl tar dig loss ifall olyckan skulle vara framme. Om du vill vara säker på att ta dig fram på alla typer av väglag, kan du med fördel låta din nästa bil vara en Suzuki!

Våra bilar utrustade med en mängd funktioner och säkerhetsutrustning, däribland fyrhjulsdrift och ABS-bromsar, som gör att du alltid tar dig fram på ett säkert sätt.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.