28 januari 2020

Hur ofta ska man serva bilen?

Att äga en bil betyder också att man måste göra sitt bästa för att vårda och ta hand om den. Som en del av detta är du tvungen att lämna in den på service med jämna mellanrum. Men hur ofta ska man egentligen serva bilen? Låt oss reda ut alla frågetecken!

Innehåll

– Faktorer som påverkar när bilen ska servas

– Exempel som visar hur ofta bilen ska servas

– Hitta din närmaste Suzukiverkad

Faktorer som påverkar när bilen ska servas

Hur ofta du ska lämna in bilen på service beror på en mängd olika faktorer. Dels beror det på vilken bil och modell du äger. En del bilmodeller kräver mer frekvent service, medan andra inte behöver servas i samma utsträckning.

För att ta reda på när just din bil bör servas, råder vi dig att ta en närmare titt i bilens ägar-/servicehäfte. I detta framgår nämligen de serviceintervaller som rekommenderas av tillverkaren.

Det är däremot inte enbart bilens märke och modell som avgör hur ofta den ska servas. Hur mycket du kör är också en betydande faktor. Pendlar du exempelvis till och från jobbet, använder bilen i tjänsten eller också kör den längre sträckor på fritiden, kan den behöva servas mer frekvent.

Bilar som körs längre sträckor kräver så kallad mil-service. För att få klarhet i när din bil bör lämnas in på service (baserat på dess miltal), råder vi dig att följa rekommendationerna som framgår i serviceboken.

Om du inte kör längre sträckor med bilen räcker det oftast med en så kallad årsservice. Även information kring detta framgår i bilens servicehäfte.

För att summera det hela avgör alltså följande faktorer hur ofta bilen ska lämnas in på service:

– Bilens märke och modell

– Hur många mil du kör

– Vilka rekommendationer som ges av tillverkaren

– Om körsträcka eller årlig intervall inträffar först

Exempel som visar hur ofta bilen ska servas

Har du fortfarande svårt att förstå hur ofta man ska serva bilen? Låt oss dela med oss av två verklighetstrogna exempel som förhoppnings ger dig ännu bättre koll på läget:

Exempel 1

Låt säga att du kör en bil vars rekommenderade serviceintervall är 2500 mil eller 12 månader. Under en ettårsperiod har du kört bilen 1000 mil. Bilen bör du lämnas in på en årsservice.

Exempel 2

Vi vidhåller samma rekommendationer som ovanstående exempel. Du kör alltså en bil vars rekommenderade serviceintervall är 2500 mil eller 12 månader. Under en ettårsperiod har du däremot kört bilen 5000 mil.

Bilen bör då lämnas in vid både första och andra tillfället som den passerat den rekommenderade serviceintervallen om 2500 mil. Med andra ord blir du alltså tvungen att serva den två gånger per år.

Så ofta  behöver du serva bilen

Körsträcka eller årlig intervall, beroende på vilket som inträffar först, styr när det är dags att serva bilen. Är du osäker på vilka intervaller som gäller för just din bil kan du alltid ta en titt i ägarhandboken!

Hitta din närmaste Suzukiverkstad

Är du fortfarande osäker på vad som gäller för just din Suzuki, eller också är i behov av att serva bilen, rekommenderar vi dig kontakta din närmaste Suzukiverkstad.

Våra auktoriserade verkstäder hjälper dig att reda ut alla frågetecken och hålla din Suzuki i toppskick!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.