19 april 2021

Så får du bort fläckar från bilsätet

Har klädseln i din bil blivit fläckig? Då är du inte ensam. Oavsett om du har tyg- eller skinnklädsel på dina säten kan de nämligen bli fläckiga. Låt oss därför dela med oss av några praktiska tips som hjälper dig att få bort fläckarna på ett enkelt och effektivt sätt!

3 tips för att ta bort fläckar från bilsätet

Fläckiga och nedsmutsade säten är något som drabbar de allra flesta bilägare. Inte minst om man tenderar att äta i bilen eller har barn som riskerar att tappa eller spilla ut någonting. Och visst är det tråkigt när olyckan är framme. Med några enkla knep kan du däremot lyckas få bort även de tuffaste fläckarna:

1. Ta bort smuts och spill omedelbart

Att man tappar ut eller spiller någonting på sätena är den allra vanligaste orsaken till att fläckar uppstår. Ju tidigare detta spill tas om hand om, desto lättare är det att få bort. När olyckan väl är framme gäller det således att agera snabbt!

Även om du inte har möjlighet att ta bort fläcken i sin helhet är det viktigt att du åtminstone torkar bort det mesta av spillet. Något som enklast görs med hushållspapper.

2. Använd adekvata rengöringsprodukter

Det finns huvudsakligen två material som används på bilsäten – textil och läder. Beroende på vilket material som finns i din bil kan olika tillvägagångssätt och rengöringsprodukter vara lämpliga att använda. Här gäller det helt enkelt att vara försiktig och tänka efter en extra gång innan du går på med starka kemikalier!

3. Försök att ta bort fläckarna utan kemikalier

Innan du tar fram det tunga artilleriet, d.v.s. starka kemikalier och rengöringsprodukter, rekommenderar vi dig att försöka få bort fläckarna med naturliga och skonsamma livsmedel.

Nedanför har vi sammanställt en fyra metoder som du kan använda för att få bort några av de vanligaste fläckarna:

  • Blod – För att få bort blod från tygsäten kan du blötlägg en klassisk Wettextrasa med kallt vatten och salt. Gnugga den sedan försiktigt mot fläcken och torka av. Låt sedan torka och upprepa vid behov.
  • Choklad – För att få bort choklad från tyg- eller lädersäten räcker det oftast med kallt vatten och en trasa. Blötlägg trasan och gnugga försiktigt bort chokladen.
  • Tuggummi och godis – För att få bort tuggummirester och kletigt godis som fastnat på sätet, rekommenderar vi dig att kyla ner området med en kylspray. Försök sedan pilla eller skrapa bort resterna med nageln eller något annat föremål som inte riskerar att skada klädseln.
  • Kaffe – För att få bort kaffefläckar från tygsäten bör du först och främst torka bort överflödig vätska med en torr trasa eller hushållspapper. Blötlägg därefter en trasa med kallt vatten och såpa. Gnugga försiktigt och upprepa vid behov.

Om ovanstående tips inte fungerar går det såklart att ta till rengöringsprodukter som är avsedda för ändamålet. Som tidigare nämnts gäller det däremot att vara försiktig och använda adekvata produkter!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att skaffa en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att köpa eller leasa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.