4 januari 2021

Bogsera bil – så gör du

Ibland händer det att man blir tvungen att bogsera någon annan bilist eller själv bli bogserad. När man hamnar i en sådan situation finns det däremot en rad saker som är viktiga att tänka på. Därför tänkte vi i denna artikel dela med oss en rad tips till dig som ska bogsera en bil.

Så gör du för att bogsera bilen rätt

Som nämnts inledningsvis finns det en rad saker som är viktiga att tänka på när man ska bogsera eller bli bogserad. Förutom att det finns generella råd som bör följas finns det också andra aspekter som är viktiga att ha i åtanke. Exempelvis finns det skillnader beroende på om bilen som ska bogseras är utrustad med en automatlåda eller en manuell växellåda.

Nedanför tänkte vi därför börja med att reda ut för vilka skillnader som finns när man ska bogsera en bil med automatlåda respektive manuell växellåda, samt berätta mer om vilka generella tips och råd du bör följa!

Automatlåda

Om bilen som ska bogseras är utrustad med en automatlåda är det viktigt att tänka på följande:

1. Kontrollera att växelspaken är satt i neutralt läge, annars är risken stor att växellådan tar skada.

2. Se till att bogsera bilen så kort sträcka som möjligt, annars riskerar motorn och växellådan att ta skada. En bil med automatlåda bör inte dras bakom ett annat fordon längre än åtta mil. Behöver den bogseras längre än så rekommenderar vi dig att ringa en bärgningsbil.

3. Håll nere hastigheten. Allra helst bör du inte köra fortare än 20 km/h, om än det är tillåtet att köra snabbare än så.

Manuell växellåda

Om bilen som ska bogseras är utrustad med en manuell växellåda är det viktigt att tänka på följande:

1. Se till att motorn är igång och går på tomgång, annars fungerar varken broms- eller styrservon.

2. Placera nyckeln i startläge för att blinkers, bromsljus och tutan ska fungera. Det är viktigt att kunna använda dessa under färden.

Andra saker att tänka på

Nu när du har bättre koll på vilka skillnader som finns när man ska bogsera en bil med automatlåda respektive manuell växellåda, tänkte vi dela med oss av några generella saker som är viktiga att tänka på vid bogsering:

1. Använd en bogserlina som är kortare än 2 meter. Dels blir det enklare att genomföra själva bogseringen, men det gör också att du slipper markera ut linan. Överstiger linans längd 2 meter är du nämligen tvungen att markera den på ett tydligt sätt.

2. Om belysningen på bilen som bogseras inte fungerar och det är mörkt ute, alternativt om väderförhållandena är dåliga, måste den märkas ut på ett tydligt sätt. Det är viktigt att medtrafikanterna snabbt kan se och ta hänsyn till den som bogseras.

3. Undvik att köra på motorvägar och motortrafikleder. Generellt sett får inte bogsering ske på dessa vägar, om än det finns undantag. Med det sagt så bör ändå dessa vägar undvikas i den mån det är möjligt.

4. Kör inte fortare än 30 km/h. Det är den högsta tillåtna hastigheten enligt lag.

5. Bogsera endast andra bilar. Det är inte tillåtet att bogsera motorcyklar, mopeder eller andra fordon.

Där har du det – en rad tips och råd som är viktiga att ha i åtanke när du ska bogsera eller bli bogserad!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller en fyrhjulsdriven SUV som tar sig fram i all typ av terräng.

Hitta din närmaste Suzukiåterförsäljare för att lära dig mer om våra bilmodeller och boka en provkörning!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.