11 juni 2015

Suzuki Sverige lanserar två nya gasbilar

För att kunna erbjuda sina privata-, företags-, organisations- och inte minst kommunala kunder två intressanta miljöalternativ presenterar Suzuki Sverige idag Swift CNG samt S-Cross CNG.

Bilarna baseras på befintliga versioner av dessa modeller, vilket innebär att kunden kan välja mellan fram- och fyrhjulsdrift liksom alternativen manuell eller automatisk transmission. Dessutom kan man välja modeller med lägre respektive högre utrustningsmässig specifikation. Totalt erbjuds tretton modellversioner i CNG-utförande.

Konverteringen, som sker hos KonveGas i Växjö, innebär kortfattat att specialdesignade gastankar monteras under bagagerumsgolvet. Detta har gjorts på ett sådant sätt att bilens bagageutrymme påverkas i begränsad omfattning. Vad beträffar passagerarutrymmet påverkas detta över huvud taget inte. Detsamma gäller den ordinarie bensintanken, som volymmässigt är helt opåverkad av konverteringen. Positivt för den totala räckvidden.

Gassystemet är utvecklat och designat speciellt för det svenska klimatet och därefter skräddarsytt för Suzuki-produkterna. Anpassningen till svenskt klimat innebär t ex att systemet är testat och certifierat för temperaturer ned till -40 grader.
Rent tekniskt styr det elektroniska gassystemets styrenhet gasregulatorn. Gasspridare och sensorer är optimerade för att ge maximal prestanda, låg förbrukning samt minimala utsläpp. Allt enligt de nya kraven enligt Euro 6.

KonveGas, tillsammans med dess partner Landi Renzo R&D1, har lyckats anpassa systemet så att fordonet går över till gasdrift mycket snabbt, redan vid 25 graders motortemperatur. Med motorvärmare sker övergången till gasdrift nästintill omedelbart. Detta är speciellt viktigt då många gasbilsförare endast kör korta sträckor, oftast i stadsmiljö. Gasen är således bilens förstabränsle.

Om gasen tar slut under körning, kopplas den ordinarie tanken (bensin) in per automatik. Speciellt viktigt eftersom infrastrukturen, i vissa regioner, för gasbilar är långt ifrån färdigutbyggd. Självklart kan föraren med en enkel knapptryckning koppla in respektive ur gasdriften efter eget behov.

Räckviddsmässigt innebär konceptet att den totala räckvidden är synnerligen god och nedbrutet på gas- respektive bensindrift innebär det att

– Swift går ca. 192-223 km på gas* samt ca. 840 km på bensin. Totalt upp till ca. 1063 km.
– S-Cross går ca. 285-305 km på gas* samt ca. 850 km på bensin. Totalt upp till ca. 1155 km.

Räckvidden varierar beroende på drivningskonfiguration – 2- eller 4-hjulsdrift – liksom typ av transmission – manuell eller automat.

Systemet är flexibelt och ytterligare gastankar kan adderas, vilket innebär att bilen kan skräddarsys2 utifrån kundernas behov.

När det gäller säkerheten i bilarna är den identisk med motsvarande bensinmodell. Inget har förändrats i och med att ombyggnationen görs enligt ECE R115 för gashomologering. Denna EU-norm reglerar allt från säkerhet, emissioner till placering av komponenter. M a o är det maximala 5 stjärnor i EuroNCAP som gäller för båda modellerna.

*beroende på typ av fordonsgas

Nedan allmän information om de aktuella modellerna.

Swift

Med Swift lanserade Suzuki 1983 en modell som kommit att bli synonym med varumärket. Tillverkad i sju fabriker runt om i världen, säljs modellen i mer än 100 länder. Dess dynamiska egenskaper och sportiga formgivning har renderat den 63 Årets Bil-utmärkelser i 19 länder och modellen har idag uppnått en säljvolym på över 4 miljoner
Swift kan sammanfattas med orden dynamik, modern kompakt formgivning i kombination med utmärkt bränsleekonomi och miljömässiga prestanda, kort sagt, en sportig kompaktbil som svarar upp mot dagens behov.

Att köra en Swift innebär inte att tvingas acceptera mindre i fråga om egenskaper, prestanda, utrustning och andra väsentligheter, tvärtom kombinerar de mindre dimensionerna allt detta med en lägre miljöpåverkan.

I innerutrymmena visar sig Suzukis långa erfarenhet av kompaktbilar genom proportioner som optimerar utrymme och komfort. Den erbjuder trots det kompakta format ett rejält utrymme för baksätespassagerarna och bagaget. Dynamiska, sportiga former tillsammans med utmärkt hantverksskicklighet bidrar till en behaglig körupplevelse.

Receptet till Swifts livliga vägegenskaper är bred spårvidd och kort hjulbas.
Längd 3,850 mm
Bredd 1,695 mm
Höjd (2WD) 1,510 mm

Swift är känd och uppskattad för sin kvicka och inspirerande väghållning, som bl a skapats genom outtröttliga tester på europeiska vägar.

Den 5-stegade manuella växellådan har en assistmekanism som gör växlingsarbetet mjukt och smidigt. Det optimerade växlingsmönstret bidrar också till mjukheten. En 4-stegad automatväxellåda med ett rakt växlingsmönster erbjuds också.

Högt utnyttjande av höghållfast stål gör Swift såväl styv som lätt. Högre styvhet i karossen och en lägre tyngdpunkt mjukar upp fjädringen utan att göra körkänslan
ostadig. Det sammantagna resultatet blir en suverän kombination av stabilitet och komfort.

Swifts motor (K12B) 1,2 liter bensin med variabla ventiltider (VVT) reflekterar Suzukis fokus på att kombinera miljöhänsyn med utpräglad körglädje. Den ger låg bränsleförbrukning och lågt CO2-utsläpp, som ligger på låga 116 g/km och förbrukningen på 5,0 liter/100 km.

Som marknadens enda CNG-bil i sin klass erbjuds Swift med 4-hjulsdrift, ett välkommet koncept för vinteraktiva förare.

För att ge föraren högsta möjliga kontroll och förtroende för sin bil är nya Swift laddad med ett antal säkerhetsteknologier. När det gäller aktiv säkerhet ingår exempelvis ABS-bromsar, elektronisk bromskraftfördelning samt vibrationsfria ytterbackspeglar i standardutrustningen. När det gäller passiv säkerhet kan nämnas den lätta, förstärkta och energiabsorberande karossen – allt i linje med Suzukis Total Effective Control Technology concept. För att erbjuda alla kunder, oavsett val av version, samma säkerhetsnivå, är även ESP samt sju krockkuddar standard – knäkudde inkluderad. Vid placering av barnstol i den främre passagerarstolen, kan den aktuella krockkudden deaktiveras av föraren.

Swift har 5 stjärnor (högsta betyg i ”Overall Rating”) i EuroNCAP.

S-Cross

Formgivarna har haft som primärt mål att skapa maximalt utrymme för passagerare och bagage. Med uppfällt baksäte och 5 personer i bilen rymmer bagageutrymmet hela 430 liter – bland de absolut bästa siffrorna i klassen. Med världens första panoramaglastak med dubbla glasskivor erbjuds även klassens största öppning, något som ger en behaglig känsla för samtliga passagerare.

En annan målsättning med den nya crossovern har varit hög körglädje, praktisk mångsidighet, goda prestanda och låg bränsleförbrukning och därmed låg
miljöpåverkan. Med suverän aerodynamik och finslipade motorer har nya S-CROSS några av de lägsta CO2 utsläppen i sin kategori.

Säkerhetsmässigt ligger ribban högt med en hög utnyttjandegrad av höghållfast stål, som förutom låg vikt även ger hög motståndskraft mot krockvåld. Kompletterat med olika typer av aktiva och passiva säkerhetslösningar, typ 7 krockkuddar ger detta högsta betyg – 5 stjärnor – i EuroNCAP. Karossen har Suzukis säkerhetskoncept
TECT (Total Effective Control Technology), som innebär ett sofistikerat system för absorbering av krockvåld och därmed maximalt skydd för bilens passagerare.

En annan teknik som, förutom större körglädje, kraftigt bidrar till överlägsen säkerhet är det nya ALLGRIP-systemet. Det är Suzukis eget 4×4-koncept, som ger föraren fyra lägen för maximal prestanda och säkerhet. Med en enkel tryck- och vridkontakt på mittkonsolen väljer föraren mellan
• Auto – som lämpar sig för normala körförhållanden och där bilen är framhjulsdriven med blixtsnabb inkoppling av 4×4 vid minsta hjulspinn.
• Sport – som är perfekt för krokiga vägar där man får maximal nytta av 4-hjulsdriften.
• Snow – som namnet antyder är detta läget vid körning på snöiga, oplogade och hala vägar.
• Lock – är läget när bilen skall köras loss ur snö, lera eller sand. Då lämnar systemet maximalt vridmoment till alla fyra hjulen.

Motormässigt erbjuds två alternativ. En 1,6-liters bensinmotor och en 1,6-liters diesel.
Bensinmotorn levererar 88 kW/120 hk vid 6000 varv och ger, tack vare reduktion av den inre friktionen och den lägre vikten tillsammans med ett antal ingrepp i motorns arbetssätt, goda prestanda inte minst vad gäller bränsleförbrukningen. Med den 5-växlade manuella transmissionen uppnås en förbrukning på 5,4 liter/100 km vid blandad körning och ett CO2 utsläpp på 125 g/km. Motsvarande siffror för den automatiska CVT-transmissionen är 5,5 liter/100 km och 130 g/km.

Dieselmotorn3 levererar samma effekt på 88/120 hk vid 3750 varv och dessutom ett kraftfullt vridmoment på hela 320 Nm. Även denna motor har uppdaterats för att ge maximal bränsleekonomi och minimal miljöpåverkan. Här kan man välja mellan en 6-växlad manuell transmission och en sexstegad automat.

Bilen är 4300 mm lång, 1765 mm bred samt 1580 mm hög.

– Att Suzuki Sverige nu börjar tillverka sina gasbilar lokalt i Sverige ger oss möjlighet att fortsätta vidareutvecklingen av tekniken.
Dessutom öppnar det upp för tillverkning av gasbilar i större volymer, vilket i sin tur leder till nya arbetstillfällen hos oss, säger Alexander Enulescu, VD för KonveGas Sweden AB.

– Vårt samarbete med KonveGas, möjliggör en optimal anpassning till våra svenska förhållanden vad beträffar klimat, räckvidd och säkerhet samt innebär att vi nu är närvarande på den växande miljöbilsmarknaden, säger Mattias Larsson, VD för Suzuki Nimag Sverige. Med ett brett modellprogram i kombination med mycket attraktiva priser ser vi en god potential till en bra försäljningsvolym, avslutar han.

Landi Renzo är världsledande inom områdena LPG och naturgaskomponenter liksom för elektroniksystem för bilar. Företaget har sitt säte i Cavriago (Reggio Emilia) och har varit verksamt i drygt 60 år inom detta område. Utmärkande för företaget är hög tillväxt och stark internationalisering. Man har verksamhet i mer än 50 länder och c a 80 procent av produktionen går på export. Landi Renzo S.p.A. noterades på den italienska börsen i juni 2007.

Mot offert

3 S-Cross diesel är ej konverterad till gasdrift.

Ladda ned pressmeddelande som PDF

Fler nyheter

Ta del av alla våra nyheter och pressmeddelanden i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.