24 mars 2015

Nu kommer nya Vitara

I mitten av april introduceras nya Suzuki Vitara. Det är den fjärde generationen av Suzukis storsäljare som nu ser dagens ljus. Vitara har sedan introduktionen 1988 kännetecknats av god formgivning med orientering åt det urbana med kompakta dimensioner som främjat lätt manövrering, komfortabel vägkänsla samt genuin off-roadkapacitet.

För att möta dagens behov har den helt nya Vitara fått mindre dimensioner. Den är utrustad med Suzukis banbrytande ALLGRIP 4×4-system och levererar en hög säkerhetsnivå liksom modern kommunikationsutrustning. En viktig detalj idag är kundens möjlighet till individualisering av bilen..

Formspråket är rejält uppdaterat med bibehållandet av vissa Vitara-specifika formgivningsdetaljer som t ex den snäckskalsliknande motorhuven och de karaktäristiska sidolinjerna som nu ytterligare accentuerats. Den tidigare raka taklinjen är nu mjukt sluttande och ger tillsammans med de släta bottenplattorna en förbättrad aerodynamik. Den nya SUV´en har en generös markfrigång på 185 mm som tillsammans med rejäla främre och bakre frigångsvinklar gör färd på tuffa skogsvägar till en barnlek.

Interiört är allt nytt där stora ansträngningar lagts på en ergonomisk och trivsam miljö. Köparen ges ny stora möjligheter till att “personalisera” sin bil genom ett stort antal exteriörfärger, varav vissa i tvåtonskombination; man kan även påverka den interiöra dekoren genom olika färgkombinationer på instrumenteringen och dess olika komponenter. Dessutom kommer två olika tillvalspaket – Urban Package samt Rugged Package – med olika framtoning erbjudas.

Nya Vitara erbjuds initialt med två motorer – en 1,6 liters bensinmotor på 120 hk samt en 1,6 liters dieselmotor med samma effekt. Genom friktions- samt viktreducering har bensinmotorn fått en överlägsen bränsleekonomi. Ett nytt EGR-system och en elektroniskt kontrollerad turbo ger dieselmotorn ett kraftfullt vridmoment och god bränsleekonomi med låga utsläpp.

Båda motorerna kommer initialt med manuella växellådor – 5-stegad för bensinmotorn och 6-stegad för dieseln. Senare i sommar kommer även en 6-stegad automatlåda till bensinmotorn.

Viktbesparande komponenter som t ex hög användning av höghållfast stål liksom Engine Auto Stop Start System ger med tanke på biltypen föredömliga utsläppsnivåer. 123 g/km för den 2-hjulsdrivna resp 130 g/km för den 4-hjulsdrivna bensinmotorn. Motsvarande siffror för dieselversionerna är 106 g/km för den 2-hjulsdrivna och 111 g/km för den 4-hjulsdrivna versionen.

Suzukis välkända 4×4-teknologi kommer här i ett nytt utförande kallat ALLGRIP och erbjuder fyra olika körprogram – Auto, Sport, Snow samt Lock.

Säkerhetsmässigt erbjuder Vitara det senaste som t ex autobroms med tre steg (Varning, Bromshjälp samt Automatisk inbromsning) samt adaptiv farthållare. I botten finns som vanligt den lätta, krockvåldsabsorberande TECT-karossen, sju krockkuddare, bältessträckare, kraftbegränsare liksom pedalbortkopplingsfunktion (för att undvika fotskador) etc.

Ett audiosystem med smartphoneanslutning ger access till ett avancerat navigationssystem (på högspecade versioner). En sjutums touchpanel möjliggör intuitiv användning, t o m med handskar. På High Executive-versionen medger systemet även användning av smartphonesapplikationer under färd.

Nya Vitaras prissättning är mycket aggressiv och startar på 154 900:- för den 2-hjulsdrivna versionen och 189 900:- för den 4-hjulsdrivna – båda med bensinmotor.

Ladda ned pressmeddelande

Fler nyheter

Ta del av alla våra nyheter och pressmeddelanden i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.