13 maj 2019

The one-and-only. Suzuki Jimny

Liten, lätt, 4-hjulsdriven… och uppkäftig.

Ända sedan sin debut i april 1970 har Jimny representerat kärnan i varumärket Suzuki. Något som förmedlar hög kvalitet, stryktålighet samt effektiv och pålitlig fyrhjulsdrift. Jimny har varit – och är fortfarande – den enda autentiska off-road modellen i lättviktsklassen som svarar upp mot professionella köpares krav. Det har gått två decennier sedan tredje generationen debuterade 1998 – och nu är det dags för generation 4 i modellens snart 50-åriga historia.

Helt nya Jimny erbjuder nu ännu mer funktionalitet och praktiskhet såväl i sin formgivning som prestanda utan att göra avkall på sin synnerligen karaktäristiska framtoning. Receptet för nya Jimny är enkelhet, funktionell estetik och 4×4-teknologi som attraherar både professionella brukare och ”stadsbilister”.

Exteriör

Enkel och kaxig. Den fyrkantiga karossen är kompromisslöst formgiven för att uttrycka maximal off-road karaktär. De upprätta raka A-stolparna och den platta motorhuven, liksom de nedsänkta sidofönstren ger utmärkt sikt. Andra praktiska detaljer är dropplister utmed takkanterna för att förhindra att det kommer in vatten när dörrarna öppnas eller stängs.

Utbyggda hjulhus och tröskelskydd skyddar mot stenskott och bakljusen är placerade i stötfångaren av designskäl men även för att möjliggöra en större bakdörrsöppning.

Färger

Fyra karossfärger inklusive två nya speciellt skapade för Jimny: ”Kinetic Yellow” som gör bilen väl synlig i dåligt väder och i tuffare arbetsmiljöer och dess motsats, ”Jungle Green”, som smälter in i ett naturligt sceneri.

Interiör

Den svarta, diskret men prydligt jordnära interiören är skapad för enkel och snabb hantering. Alla detaljer underlättar seriös off-road körning.

Designarv

Fler designelement återfinns från tidigare legendariska Jimny-modeller. Till exempel runda strålkastare med separata blinkers, frontgrill med vertikala öppningar samt bakljus integrerade i stötfångaren.

Funktion

Allt runt föraren och frampassageraren är skapat för professionellt bruk. Instrumentpanelen och panelerna runt denna har getts en skrap- och stänktålig yta och handtag och knappar är robusta och enkla att hantera. Audiosystemet manövreras intuitivt, Bluetoth-kompatibelt för smartphones med en 7-tums pekskärm på versionen med Inclusivepaket.

Bagage

Utrymmet expanderas enkelt genom att fälla fram de bakre stolarna och ger då 377 liters utrymme, vilket är 53 liter större än föregångarens. Hela utrymmet är plant (gäller Inclusive) och samtliga partier i bilens bakre innerutrymme är formgivna för att skapa maximalt utrymme. Utrymmet är klätt med material för enkel rengöring.

Prestanda

Nya Jimny är trogen sitt arv med fyra typiska karaktärsdrag: ram, 3-länks stel bakaxel med skruvfjädrar samt 4-hjulsdrift kompletterad med lågväxel. Konceptet kallas ALLGRIP PRO* och målgruppen är därmed definierad. En sann offroad-bil skall vara byggd för riktigt hårda tag. Med sin kraftiga stegram och den nya 1,5-litersmotorn är nya Jimny mogen uppgiften. Och även för körning på vanlig väg har Jimny uppdaterats med högre vridstyvhet på ramen liksom en ny typ av styrningsdämpare.

Framhjulsupphängningen minimerar vibrationer från framhjulen. Oavsett navigering i stadsdjungeln eller i tuff terräng är Jimny en bil som levererar.

*) ALLGRIP PRO är Suzukis 4WD system för hög off-road kapacitet.

Off-road

Stegram

Ramstrukturen ger en solid bas för upphängningskomponenterna, vilket är viktigt vid krävande terrängkörning. Den skyddar även karossen i dessa lägen. En ny kryssförstärkning samt två ytterligare förstärkningar ökar vridstyvheten ytterligare.

Tack vare en främre frigångsvinkel på 37 grader, en bukvinkel på 28 grader och en bakre frigångsvinkel på 49 grader klarar Jimny mycket branta hinder utan att skrapa stötfångare eller bottenplattan.

Vridstyva upphängningar fram och bak trivs på knöligt underlag. När ett hjul åker upp på ett hinder så pressas motsvarande hjul på andra sidan ned, vilket håller greppet stabilt.

Jimny är utrustad med ett 4×4-system med en fördelningstransmission som enkelt kopplas in vid behov. Växelväljaren är monterad direkt på denna och gör övergången från 2 hög till 4×4 hög till 4×4 låg mycket enkel och smidig.

När två hjul diagonalt från varandra förlorar greppet bromsar en elektronisk differentialbroms (LSD) de slirande hjulen och omfördelar därmed vridmomentet till de andra hjulparen och återskapar därmed greppet. Denna procedur pågår kontinuerligt och sker blixtsnabbt. Perfekt på hala och riktigt knöliga vägar.

Motor

Den tidigare 1,3-litersmotorn är nu utbytt till en 1,5-liters maskin, som levererar högre vridmoment vid alla varvtal. Speciellt vid låga varv finns tillräckligt vrid för aktiv off-roadkörning, vilket är viktigt i många situationer. Trots större cylindervolym tar den nya motorn mindre plats och har 15 procents lägre vikt. Något som positivt påverkar förbrukningen.

Manuell/aut.

5-växlad manuell transmission och 4-stegs automat. Den 5-växlade manuella lådan är optimerad för högre effekt samt lägre förbrukning. Växelspaken är designad för att eliminera vibration och ge en mer direkt känsla vid växling. Den redesignade automatlådan ger lägre friktion och lägre förbrukning.

Säkerhet

Suzuki Safety Support är Suzukis förebyggande säkerhetsteknologi som hjälper föraren att undvika olyckor och ger föraren en trygg känsla vid den dagliga körningen. Dual Sensor Brake Support (DSBS) innebär att om systemet upptäcker risk för kollision, avger det en ljud- och visuell varning alternativt ökar bromskraften alternativt tvärbromsar automatiskt – allt beroende på den aktuella situationen. Vidare finns filbytesvarnare, trötthetsvarnare och helljusassistent som automatiskt bländar ner vid möten.

Jimny noterar trafikmärken och håller föraren kontinuerligt uppdaterad på gällande regler och anvisningar.

Övriga säkerhets-teknologier

  • Motlutsassistans (starthjälp i backe)
  • Utförshjälp (Hjälp vid körning nedför brant backe)
  • Panikbromsljus
  • ESP Stabilitetskontroll
  • Däckstrycksvarnare
  • 6 krockkuddar

Läs hela pressmeddelandet här

Hämta högupplösta bilder på Jimny

Fler nyheter

Ta del av alla våra nyheter och pressmeddelanden i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.