16 juni 2020

Först i Sverige – Suzuki lanserar kombinationen biogas i hybridutförande

Ett miljövänligt alternativ blir ännu miljövänligare.

Nu kommer Vitara och S-CROSS i hybridutförande

Suzuki Vitara och S-CROSS, som tidigare lanserats i biogasutförande kommer nu även i hybridutförande. Det innebär kortfattat att motorn är uppdaterad med ett nytt kraftfullt 48V hybridsystem samt ett litium-ion-batteri, som ger hela 10Ah. Resultatet blir elektrisk support vid acceleration och hög motorbelastning, något som innebär lägre förbrukning och därmed lägre CO2-utsläpp. Motorn får mer kraft på låga varvtal, vilket innebär högre bottenvrid med mindre behov av växling. Statusen på förbrukning och batteristatus avläses enkelt på en speciell display.

Hybridiseringen innebär att bilens förbrukning minskar upp till 20 procent enligt WLTP-standarden i blandad körning. Bilarna har nu även fått regenerering av rörelseenergin vid inbromsning. Säkerhetsmässigt har bland annat adaptiv farthållare, autobroms samt LED-belysning på halv- och helljus tillkommit.

Som enda bilmärke i Sverige kan Suzuki Sverige nu erbjuda samtliga sina modeller – förutom Jimny – med biogas i hybridutförande med 4-hjulsdrift.

Tove går över till biogas

Sedan en tid tillbaka kör Sveriges bästa idrottare på biogas. Tove Alexandersson, 2019 års mottagare av Jerringpriset och Bragdguld – förutom 3 VM-guld – har kört Suzuki Vitara sedan 2016.

– Jag uppskattar en bil som på ett miljövänligt och säkert sätt tar sig fram även där vägen kanske inte är en väg. Och det gör Vitara. Nu när den kommit i biogasutförande var det ett lätt beslut att gå över till den, säger Tove.

Eftersom biogas normalt är 15-20 procent billigare än bensin ger det en besparing på runt 5000:- per årx/ förutom klimatbonusen på 10000:-. Och för den om har tjänstebil reduceras förmånsvärdet med 40 procent. Fordonsskatten för till exempel en Vitara ligger på 360:-.

Gastankarna finns i tre olika storlekar – 11/15/18 kg. Tankarna är inbyggda under bagagerumsgolvet vilket ger ett effektivt skydd mot yttre påverkan och därmed mindre risk för korrosion. Räckviddsmässigt ligger bilarna i absolut toppklass.

CO2-utsläpp enligt WLTP

  • Vitara 1,4 Boosterjet Hybrid Allgrip 4×4 – 141.
  • Vitara 1,4 Boosterjet Hybrid Biogas Allgrip 4×4 – 116.
  • S-CROSS 1,4 Boosterjet Hybrid Allgrip 4×4 – 139.
  • S-CROSS 1,4 Boosterjet Hybrid Biogas Allgrip 4×4 – 114.

Priser

  • Vitara 1,4 Boosterjet Hybrid Biogas Allgrip 4×4 från 323.900:-
  • S-CROSS 1,4 Boosterjet Hybrid Biogas Allgrip 4×4 från 325.900:-

x/ vid 1500 mils körning.

Ladda ned pressmeddelandet som PDF

Fler nyheter

Ta del av alla våra nyheter och pressmeddelanden i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.