9 september 2014

2,5-miljonte bilen rullar av Magyar Suzukis produktionslinje i Ungern!

  • Magyar Suzuki passerade den 9 juli i år en viktig milstolpe när den 2,5-miljonte bilen rullade av bandet i Esztergom, Ungern.
  • Bilen, den tredje generationens Swift, kommer att köras på ungerska vägar.

Suzukis ungerska sammansättningsfabrik, företagets enda i Europa, daterar sig 23 år tillbaka och har producerat flera generationer av populära Suzuki modeller.
Under 2011 firades ett dubbelt jubileum när produktionen passerade 2-miljonersgränsen samtidigt som företaget Magyar Suzuki firade sitt 20-årsjubileum.
Tiden har rullat på och nu passeras en annan viktig milstolpe: produktionen av den 2,5-miljonte bilen. Födelsedagsbarnet blev en vit 1,2-liters Swift av den tredje generationen.

Om Magyar Suzuki Corporation

Företaget grundades 1991 av dess större aktieägare Suzuki Motor Corporation tillsammans med ett antal samarbetspartners. Den första modellen som lämnade den nya fabriken var första generationens Swift. Den rullade av bandet år 1992, följt av Wagon R + år 2000, Ignis under 2003, den andra generationens Swift år 2005 SX4 2006, Splash 2008, den tredje generationens Swift 2010, Swift Sport i 2011 och företagets senaste modell, SX4 S-CROSS, hösten 2013. Samtliga modeller som tillverkas i Esztergom är byggda med motorer som uppfyller miljökraven Euro 5.

Under de senaste två decennierna har MSC vuxit stadigt och spelar därmed en viktig roll, inte bara på den Ungerns bilmarknaden utan även på den europeiska marknaden i sin helhet. Den ungerska fabriken är Suzuki Motor Corporations enda tillverkningsenhet på kontinenten och förser därmed hela den europeiska marknaden med bilar.

Produktionsanläggningen består av fem enheter – pressning, svetsning, måleri, sammansättning samt reservdelar. Investeringarna har avlöst varandra under de gångna 20 åren med en topp mellan 2003 och 2008 då företaget genomförde sin europeiska nystart. Denna hade huvudmålsättningarna att bygga ut det europeiska distributionsnätet samt att lägga grunden i Ungern för en årlig produktion av 300 000 bilar. Redan 2008 var tillverkningen uppe i 280 000 enheter. Förutom att förse den europeiska marknaden med bilar exporterar man även till Japan, Ryssland, Ukraina, ett antal länder i Mellanöstern och Nordafrika inklusive Israel och Marocko.

Suzukis ungerska produktionsenhet innebär förutom de 3 100 jobben i Esztergom-anläggningen, ytterligare tusentals arbetstillfällen i Ungern hos underleverantörer och återförsäljare. Förutom produktion för de europeiska och de olika exportmarknaderna, sysslar MSC med andra kommersiella aktiviteter typ import av bilar, motorcyklar och utombordsmotorer.

Ladda ned pressmeddelande här

Fler nyheter

Ta del av alla våra nyheter och pressmeddelanden i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.