7 juni 2020

Självrisk på bil – hur funkar det?

Att skaffa en ny bil kan ibland kännas överväldigande, då det finns en hel del att tänka på. Både innan, under och efter köpet. Bland mycket annat är du tvungen att teckna en försäkring, där s.k. självrisk brukar komma på tal. Men vad är en egentligen självrisk? Vi reder ut alla frågetecken i denna artikel! 

Innehåll

  • Vad är självrisk?
  • Syftet med självrisken
  • Hur fungerar självrisken?
  • Låt din nästa bil vara en Suzuki

Vad är självrisk?

Självrisk är i korta drag en avgift som du är tvungen att betala till ditt försäkringsbolag i samband med ett försäkringsärende. Om du exempelvis har åsamkat lack- och karosskador på bilen och därav startar ett ärende, är du således tvungen att betala en självrisk för att få ut pengarna för detta.

Exakt hur stor denna avgift är varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag. Summan är däremot förutbestämd och bör finns tillgänglig innan du tecknar en försäkring. Självrisken är dessutom lika stor oavsett vilken typ av skada eller olycka som sker. Med anledning av detta bör du således kontrollera hur stor avgiften är hos de olika försäkringsbolagen, redan innan du väljer att teckna en försäkring.

Låt oss återgå till exemplet med lack- och karosskador. Vi säger att dessa skador kostar 15 000 kronor att åtgärda. Din självrisk är 2 500 kronor. Du får således ut 12 500 kronor i ersättning från försäkringsbolaget.

Syftet med självrisken

En del konsumenter brukar ha starka åsikter om försäkringsbolagens självrisker. Man förstår helt enkelt inte syftet med dem. Varför ska jag behöva betala tusenlappar för att få ut pengar från försäkringen?

Anledningen till detta är att försäkringsbolagen vill skapa incitament för att du ska agera aktsamt och vara försiktig med bilen. Man ser det helt enkelt som ett sätt att, förhoppningsvis, kunna minska antalet skador och ärenden.

Hur fungerar självrisken?  

Som tidigare nämnts kan självrisken variera från företag till företag. Något som beror på att man har olika sätt att beräkna avgiften på. Hos en del försäkringsbolag påverkar exempelvis åldern hur stor självriskbeloppet blir. Vi rekommenderar dig därför att kontrollera vilka villkor som gäller hos de olika försäkringsbolagen.

Oavsett hur företagen gör sina uträkningar har du oftast tre olika alternativ när du tecknar en bilförsäkring. Du kan välja att teckna en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring.

Beroende på vilken typ av försäkring du väljer kan självriskkostnaden variera. I vissa av dem kan självrisken vara hög medan månadskostnaden är lägre, medan det i andra fall kan vara tvärtom. Det vill säga att självrisken är låg men månadskostnaden högre.

Även vilken typ av skador som försäkringen täcker kan variera mellan de olika alternativen. Som exempel täcker vanligtvis en trafikförsäkring endast tredjemansskador och inte skador på din egen bil eller egendom.

Än en gång vill vi därför påpeka hur viktigt det är att kontrollera vilka regler och villkor som gäller när du är i färd med att teckna en försäkring. Det kan också vara en bra idé att kontrollera vilka självriskkostnader som de olika försäkringsbolagen kan erbjuda.

Låt din nästa bil vara en Suzuki 

Om du är i färd med att skaffa en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att köpa eller leasa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.