11 juni 2021

5 tips för att hantera en punktering på bilen

De flesta bilägare får någon gång uppleva en punktering. Har man aldrig varit med om det tidigare kan det däremot vara en obehaglig upplevelse om det sker längs vägen. Det kan också vara svårt att veta vad man ska göra. Här tänkte vi därför dela med oss av fem tips som hjälper dig att hantera en punktering. 

Möjliga orsaker till punkteringen

Det finns många potentiella orsaker till varför en punktering uppstår. Allra vanligast är det däremot att ett främmande föremål som glassplitter, spikar eller andra vassa föremål har orsakat en skada som gör att däcket blir skadat och släpper ut luft.

En punktering kan även uppstå om du kör på en trottoarkant eller ett annat liknande hinder i hög fart, men även om du har ett felaktigt tryck i däcken. Det gäller därför att vara nog med att kontrollera däcktrycket med jämna mellanrum. Mer om detta hittar du i vår tidigare artikel där vi redogör för vikten av rätt lufttryck i dina bildäck.

Det är viktigt att du tar itu med problemet direkt

Oavsett hur punkteringen uppstått är det viktigt att du tar itu med problemet direkt, vare sig du planerar att göra en provisorisk lagning eller byter ut däcket helt och hållet.

Vad ska man göra om man har fått punktering på bilen?

Som vi varit inne på inledningsvis är det inte ovanligt att man råkar ut för en punktering längs vägen. Något som kan vara obehagligt om man aldrig varit med om det tidigare. Vet du hur man ska agera blir det däremot betydligt enklare.

Nedanför har vi därför samlat en handfull tips som hjälper dig att hantera en punktering längs vägen:

1. Försök att ställa dig på ett lämpligt ställe

När du råkar ut för en punktering längs vägen blir det oftast en kraftig sneddragningen i styrningen. Här gäller det att försöka hålla sig lugn, koncentrera sig på att hålla bilen rak samt försöka ställa sig på ett ställe där man inte försätter sig själv eller sina medtrafikanter i fara.

Hur lång du kan köra med ett punkterat däck beror dels på hur pass omfattande skadan är och hur tung bilen är. Handlar det om en enklare pyspunktering kan du oftast klara dig i flera mil. Är det däremot en allvarligare skada kan det handla om några hundra meter.

2. Sätt på varningsblinkers

Nästa steg är att sätta på varningsblinkers.

3. Ställ ut en varningstriangel

Förutom att sätta på varningsblinkers bör du även placera ut en varningstriangel, vilken alltid bör finnas i bilen.

4. Byt ut däcket på plats

Har du med dig ett reservdäck i bilen? Bra, då kan du byta ut däcket på plats och inhandla ett nytt däck vid senare tillfälle.

Tips på hur du lyckas med bytet hittar du i vår tidigare artikel där vi redogör för hur du byter däck på bilen själv.

5. Ring efter en bärgningsbil

Har du däremot inget reservdäck i bilen rekommenderar vi dig att ringa efter en bärgningsbil.

Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Behöver du se efter din bil? Gör då ett besök hos din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig med såväl service som andra ärenden!

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.