Kontantinsats till bil – hur mycket pengar behöver du?

Kontantinsats bil

Att investera i en ny bil är för de flesta en stor investering. Majoriteten väljer därför att finansiera sitt bilköp via ett lån, vilket däremot kräver en kontantinsats. Men hur stor kontantinsats behöver man egentligen för att få tillgång till ett billån? Låt oss reda ut alla frågetecken.

 

Innehåll 

  • Så fungerar ett billån
  • Hur mycket pengar behövs till kontantinsatsen?
  • Köp din bil hos Suzuki

 

Så fungerar ett billån

Som tidigare nämnts är ett bilköp oftast en stor investering. Och eftersom de flesta inte kan finansiera hela denna kostnad kontant, väljer många därför att ta ett billån. Men hur fungerar detta egentligen?

Om du väljer att köpa en bil från en bilhandlare har de oftast avtal med ett finansbolag. Det är alltså finansbolaget som är villiga att låna dig pengar till bilen. I de flesta fall tar dessa företag bilen som säkerhet, vilket resulterar i att du får bättre villkor och lägre ränta.

Innan du kan beviljas ett lån måste du däremot uppnå en del krav. Förutom att du måste vara minst 18 år, folkbokförd i Sverige samt ha en fast anställning och inga betalningsanmärkningar, är du också tvungen att betala en kontantinsats.

Kontantinsatsen är alltså den summa som du själv är tvungen att finansiera. Så, hur mycket pengar behöver man då själv när man ska köpa en ny bil?

 

Hur mycket pengar behövs till kontantinsatsen?

Det korta svaret på denna fråga är att det varierar. Vanligtvis uppgår oftast kontantinsatsen till 20% av bilens värde/inköpspris.

Köper du en bil för 224.000 kronor är du således tvungen att betala 44.800 kronor i kontantinsats (224.000 x 0.2 = 44.800).

Det är däremot viktigt att påpeka att såväl kontantinsats som ränta och övriga villkor kan variera från finansbolag till finansbolag. Många gånger kan också din ekonomiska situation påverka dessa.

Innan du väl bestämmer dig för att köpa en bil bör du därför kontrollera vilka möjligheter som finns. Prata med din lokala bilhandlare och hör vilka finansieringsmöjligheter och villkor deras samarbetspartners erbjuder.

 

Köp din bil hos Suzuki 

Hos oss på Suzuki finns något för alla. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller också en fyrhjulsdriven SUV som tar sig fram i all typ av terräng, hittar du det garanterat hos oss!

Bekanta dig med våra olika bilmodeller:

Eller hitta din närmaste återförsäljare för en provkörning. Våra lokala Suzukiåterförsäljare hjälper dig också att hitta ett erbjudande och en finansieringslösning som passar just dig!

Alfons Passgård Artiklar