16 juli 2021

Vad är sparsam körning? Vi ger dig svaret

Sparsam körning handlar om att anamma en mjuk och defensiv körstil som bland annat medför minskade utsläpp och minskad bränsleförbrukning. I denna artikel tänkte vi kika närmare på vad sparsam körning innebär.

Innebörden av sparsam körning

Som nämnts inledningsvis är detta en mjuk och defensiv körstil som huvudsakligen syftar till att minska bilens utsläpp och bränsleförbrukning. Förutom sparsam körning kan det även benämnas som ekonomisk körning eller EcoDriving.

De flesta moment som ingår i denna körstil kan endast användas på bilar med manuell växellåda, och det är huvudsakligen dessa man syftar på. Det finns däremot moment som fungerar på såväl manuella som automatiska bilar.

Sparsam körning innebär bland annat att du som förare ska:

  1. Växla så tidigt som möjligt och hoppa över växlar. Detta för att hålla nere varvtalen. Som du säkerligen förstår är detta bara möjligt om du har en manuell växellåda.
  1. Planera din körning och välja den närmsta och bästa vägen.
  1. Köra med rätt lufttryck i däcken.
  1. Undvika att köra på varvtal över 3000 varv per minut.
  1. Hålla de hastighetsbegränsningar som råder. Om du ökar hastigheten med 10 km/h (vid hastigheter över 70–75 km/h) så ökar även bränsleförbrukningen med upp till 1 deciliter per mil. Ökar du hastigheten med ytterligare 10 km/h ökar även förbrukningen i samma utsträckning som tidigare.
  1. Köra med ett så jämnt gaspådrag som möjligt.
  1. Motorbromsa så mycket som möjligt. Använd bromspedalen så lite som möjligt. För att göra detta kan du exempelvis släppa på gasen en bit innan korsningar och låta bilen rulla.

Fördelar med denna körstil

Det finns många fördelar med att anamma denna körstil. Vi har tidigare nämnt två av de allra främsta, minskade utsläpp och minskad bränsleförbrukning. Genom att anamma EcoDriving kan du minska förbrukningen med hela 10–20%, vilket är gynnsamt för både miljö och plånbok.

Förutom detta så minskar du även slitaget på din bil, vilket gör att service och reparationskostnaderna kan minska avsevärt.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller en fyrhjulsdriven SUV som tar sig fram i all typ av terräng. Våra bilar kan dessutom fås med miljövänligare drivmedel som biogas och hybrid.

Hitta din närmaste Suzukiåterförsäljare för att lära dig mer om våra bilmodeller.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.