22 mars 2021

Tvätta markis – så gör du

För att förlänga livslängden dina markiser och säkerställa att de håller sig i bästa tänkbara skick, gäller det att du tvättar och tar hand om dem. Låt oss därför berätta mer om hur du går tillväga för att rengöra dina markiser rätt sätt! 

Därför är det viktigt att tvätta markiserna

Det finns många anledningar till varför du bör tvätta dina markiser. Om du inte gör detta riskerar de nämligen att bli väldigt smutsiga, vilket inte bara ser tråkigt ut, utan även gör att de kan gå sönder snabbare. Något som i sin tur medför stora och onödiga utgifter för exempelvis vävbyten.

Att tvätta markiserna är således ett enkelt och billigt sätt att förlänga dess livslängd och säkerställa att de både fungerar och ser bra ut!

Så tvättar du dina markiser steg-för-steg

Så, hur går man då tillväga för att tvätta sina markiser? Nedanför berättar vi mer om hur du gör för att rengöra allt ifrån duk till stativ:

Rengöring av väven

1. Undvik högtryckstvätten

Det allra vanligaste felet som många gör är att använda högtryckstvätten när de ska rengöra sin markisväv. Något som inte är att rekommendera, då det gör mer skada än nytta. Det förstår fibrerna i väven och kan i värsta fall leda till att det blir hål i duken.

2. Undvik starka kemikalier

På samma sätt som man bör undvika högtryckstvätten bör man även undvika starka kemikalier såsom klorin eller tralltvätt. Detta kan nämligen skada vävens skyddande beläggning samtidigt som det riskerar att leda till missfärgningar.

3. Skölj av med vattenslang

Ett bättre alternativ är att försiktigt skölja av markisväven med en vattenslang. På så sätt avlägsnas vanligtvis det mesta av smutsen. Tänk däremot på att låta väven torka innan du vevar upp markisen, annars riskerar den att börja mögla!

4. Använd en mild tvållösning vid behov

Är väven väldigt smutsig kan du även använda en mild tvållösning som är särskilt avsett för markisdukar.

5. Ta bort enklare fläckar med en mjuk borste

Mindre fläckar och ytlig smuts kan enkelt avlägsnas med en mjuk borste.

6. Tvätta regelbundet

Allra helst bör markisen tvättas av tidig vår och sen höst. Skulle det däremot vara så att duken blir väldigt smutsig är mer regelbunden tvättning att föredra.

7. Tänk på att dra upp markisen vid regn

Sist men inte minst vill vi rekommendera dig att dra upp markiserna när det regnar. På så sätt undviker du att duken blir dyngblöt och börjar mögla.

Rengöring av stativ och vikarmar

Det är däremot inte enbart duken som behöver rengöras med jämna mellanrum. Även stativ, vikarmar och andra metalldetaljer kan behöva tvättas av. Något som enklast görs med ljummet vatten, en mjuk borste och lite diskmedel. Torka sedan av dem med en torr trasa.

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du tvättar dina markiser på bästa sätt!

Underlätta vardagen med en Suzuki

Om du letar efter en rymlig och funktionell bil som underlättar din vardag, kan du med fördel spana in Suzukis bilar. Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov!

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.