26 april 2021

Transportera cykel med bil – så gör du

Det är många där ute som önskar att ta med sig en cykel på semestern. Tillhör du en av dessa? Då kommer du troligtvis glädjas av denna artikel. Vi tänkte nämligen berätta mer om hur du gör för att transportera cykeln med bilen på bästa sätt.

Olika sätt att transportera cykel med bil

Att transportera en cykel kan göras på en mängd olika sätt. Nedanför berättar vi mer om tre olika tillvägagångssätt. Förhoppningsvis kan du med hjälp av detta hitta det sätt som passar bäst för just dig!

Placera den i bagageluckan

Det allra första tillvägagångssättet är att placera cykeln i bagageutrymmet. En nackdel med detta är däremot att du kan bli tvungen att fälla ner de bakre sätena, samtidigt som du också kan behöva skruva isär vissa komponenter.

Om du exempelvis skruvar lös däcken och pedalerna samt sänker sadeln till botten, går det garanterat betydligt enklare att få in cykeln i bagageutrymmet.

En stor fördel med detta tillvägagångssätt är att du slipper köra med cykeln utanpå bilen, på en cykelhållare eller ett takräcke. Något som i sin tur gör att du inte behöver oroa dig för att den ska lossna, samtidigt som du kan lägga större fokus på vägen.

Till nackdelarna hör däremot att cykeln tar upp väldigt mycket plats. Något som innebär att du får mindre plats över till annan packning. Behöver du fälla ner baksätena medför det också att du inte kan ta med dig lika många passagerare.

Placera den på en cykelhållare

Ett annat alternativ är att investera i en cykelhållare som placeras på bilens dragkrok. Numera finns det även hållare som fästs på bilens baklucka. Med andra ord kräver den ingen dragkrok.

Den största fördelen med detta är ju såklart att du får mer plats över i bilen. Dels får du plats med mer packningen och dels får du plats med fler passagerare. Perfekt om hela familjen ska följa med på resan!

En nackdel är däremot att många tenderar att lägga mycket fokus på cykeln. Man är helt enkelt rädd att den ska lossna och tappar således fokus på det viktigaste av allt – att hålla ögonen på vägen.

Något annat som många inte tänker på är att bagageluckan inte kan öppnas utan att man tar loss såväl cykel som hållare. Det kan således ställa till problem om du måste ta fram något från bagageutrymmet under resans gång, kanske en mobilladdare eller en matsäck.

Ytterligare en nackdel är att du riskerar att skada lacken på bilen. Det är lätt hänt att pedalerna eller andra komponenter lämnar efter sig repor när man hänger på eller tar av cykeln från hållaren.

Placera den på ett takräcke

Det allra sista alternativet är att placera cykeln på ett takräcke. På så sätt får du mer plats i bilen, samtidigt som du har möjlighet att öppna bagageluckan under resans gång. Perfekt om hela familjen ska följa med och ni vill kunna stanna för att avnjuta en medhavd matsäck eller bara kunna plocka fram saker från bagageutrymmet!

En nackdel är däremot att det är lite mer omständligt att fästa cykeln uppe på taket. Det gäller därför att ha god planering och inte vara stressad när man ska komma iväg. Därutöver medför det att du måste ta det betydligt lugnare i trafiken och även sänka hastigheten.

Sammanfattningsvis

Det finns tre huvudsakliga sätt som du kan använda för att transportera din cykel med bil. Antingen i bagageutrymmet eller också utanpå bilen, på en cykelhållare eller på ett takräcke. Alla metoder har som bekant sina för- och nackdelar och det gäller för dig att hitta den som passar bäst baserat på dina förutsättningar!

Köp tillbehör hos din Suzuki-återförsäljare

Vill du komplettera din bil med en cykelhållare eller ett takräcke? Hos din lokala Suzuki-återförsäljare kan du hitta alla tillbehör som du behöver för en smidigare bilresa!

Klicka här för att hitta närmaste Suzuki-återförsäljare.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.