1 mars 2021

Därför är det viktigt att slipa stålkanter på slalomskidor

Det gäller att underhålla slalomskidorna för att de ska hålla sig i bra skick och vara sköna att åka på. En av de saker som bör göras är att slipa skidornas stålkanter. Här tänkte vi därför berätta mer om varför detta är så viktigt!

Innehåll

  • Därför är det viktigt att slipa kanterna
  • Lär dig skillnaden på belagskant och sidokant
  • Hur ofta ska stålkanterna slipas?
  • Kantslipning – en vetenskap i sig
  • Fler tips för en lyckad skidsäsong

Därför är det viktigt att slipa kanterna

Stålkanterna som finns på dina skidor fyller en viktig funktion. Beroende på hur de är slipade påverkar det nämligen skidans möjlighet att vinklas mot snön (och således dina möjligheter att manövrera skidan) och vilket grepp du får i svängarna. Slipningen är således essentiell för att få den rätta känslan i åkningen!

Lär dig skillnaden på belagskant och sidokant

När man pratar om att slipa stålkanter på skidor bör man vara medveten om att det finns två olika kanter – belagskant och sidokant.

Med belagskanten menar man den stålyta som finns på undersidan av skidan, medan sidokanten avser stålkanten som finns på skidans yttersida. Den förstnämnda påverkar skidans möjlighet att vinklas mot snön medan det sistnämnda påverkar vilket grepp du får i svängarna.

Hur ofta ska stålkanterna slipas?

Belagskanterna slipas oftast bara en gång, vilket görs när skidorna är nya. De går nämligen inte att byta ut. Har du väl slipat ner stålet är du illa tvungen att investera i ett par nya skidor.

Sidokanterna underhållsslipas vanligtvis med ett diamantbryne, vilket även det bör göras ganska sällan. Vanligtvis räcker det med en gång per säsong.

Kantslipning – en vetenskap i sig

Att slipa kanterna, vare sig det gäller belags- eller sidokanterna, är en hel vetenskap. Inte nog med att man måste ha koll på hur olika vinklar påverkar åkningen gäller det också att ha tillgång till och kunna använda alla de verktyg som krävs. Många väljer därför att lämna in sina skidor när det är dags att slipa kanterna!

Fler tips för en lyckad skidsäsong

Vill du få fler tips och råd för en lyckad skidsäsong och semester tillsammans med familjen? Spana då in våra tidigare artiklar:

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är på jakt efter en rymlig och bränslesnål familjebil som tar dig och din familj fram på ett säkert sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki. Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.