28 juni 2021

7 tips för att skydda bilen mot sol

Under varma sommardagar är det inte ovanligt att temperaturen inuti bilen blir näst intill olidlig. Utöver detta medför solen att vissa komponenter slits ut snabbare. Här tänkte vi därför dela med oss av sju tips som hjälper dig att skydda bilen mot solen och dess varma strålar.

Så skyddar du bilen mot sommarvärmen

Många bilägare tänker inte på att sol och värme kan påverka bilen likt kyla, regn och snö. Nedanför delar vi därför med oss av sju tips som hjälper dig att tackla sommarvärmen på bästa tänkbara sätt:

1. Parkera inomhus

Att parkera inomhus är alltid att föredra, både under sommar och vinter. Genom att göra detta skyddar du nämligen bilen mot starkt solljus samt de extrema temperaturerna som de kan medföra.

2. Parkera på en skuggig plats

Om du inte har tillgång till ett garage, alternativt ska parkera för att gå in på en butik eller liknande, rekommenderar vi dig att ställa bilen på en skuggig plats. Något som är skonsammare mot bilen samtidigt som den inte blir varm lika snabbt.

3. Använd ett solskydd

När du ska parkera bilen utomhus kan det vara en bra idé att sätta upp ett solskydd i rutorna. På så sätt blir det inte samma värme i bilen samtidigt som plastdetaljer, vilka torkar ut och blir missfärgade vid kraftig exponering av sol, skyddas.

4. Kontrollera lufttrycket i däcken

De stora temperaturskillnaderna som uppstår under sommaren, med varma dagar och kyligare nätter, medför att lufttrycket i dina däck kan påverkas. Se därför till att kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum.

För att lära dig mer om varför detta är så viktigt, rekommenderar vi dig att kika in vår tidigare artikel där vi berättar om vikten av rätt lufttryck i dina bildäck.

5. Se över plast- och gummidetaljer

Som tidigare nämnts kan plast- och gummidetaljer slitas ut snabbare vid exponering av sol. Dels kan de torka ut och bli missfärgade och dels kan det bildas sprickor. Se därför till att hålla ett extra öga på dessa.

6. Håll ett extra öga på vätskorna

Hettan kan även leda till att kylarvätska, spolarvätska, bromsvätska och andra vätskor som finns i bilen börjar avdunsta, vilket leder till att de tar slut snabbare. Se därför till att hålla ett extra öga på vätskenivåerna.

7. Vaxa bilen

Sist men inte minst kan det vara en god idé att vaxa bilen för att ge extra skydd åt lacken, vilken även den riskerar att skadas av solens varma strålar.

Vill du få fler tips som underlättar under sommarens bilturer?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att skaffa en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att köpa eller leasa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.