9 mars 2020

Restvärde på bil – så fungerar det

Om du är i färd med att köpa en ny bil, har du kanske kommit över uttrycket restvärde. Men vad innebär det egentligen? I denna artikel reder vi ut för vad det betyder, hur det beräknas samt hur det påverka dig.  

Innehåll

  • Vad innebär restvärde?
  • Så beräknas restvärdet
  • Låt din nästa bil vara en Suzuki

Vad innebär restvärde?

Restvärde är ett uttryck som framförallt omnämns i samband med att man ska köpa en bil via ett lån. I sammanhanget innebär det att lånet läggs upp på ett sådant sätt att det inte amorteras tillbaka i sin helhet.

Med andra ord lägger man alltså upp en återbetalningsplan som vanligtvis sträcker sig under ett antal år. Det är inte ovanligt att man har en löptid om 3–5 år. I samband med att återbetalningsplanen görs, beräknar bilförsäljaren/finansbolaget vilket värde som bilen förväntas ha när löptiden har passerat. Det är alltså detta som är restvärdet.

Därtill läggs lånet upp på ett sådant sätt att den återstående summan matchar bilens förväntade värde. Och varför ska, eller åtminstone kan, man då göra detta?

Jo, för när löptiden då passerat, har du möjlighet att sälja bilen och därigenom bli skuldfri. Åtminstone i praktiken. Det gäller nämligen att den värdering som då görs är densamma som det beräknade restvärdet.

Skulle det vara så att värderingen understiger restvärdet kan du istället bli tvungen att betala mellanskillnaden. Det gäller därför att göra en korrekt restvärdesberäkning!

Så beräknas restvärdet

Som du är införstådd med vid det här laget är restvärdet en uppskattning av bilens framtida värde, vid den tidpunkt som återbetalningsplanen löper ut. Men hur gör man egentligen den här uppskattningen?

Att som lekman ge sig på uppgiften att uppskatta en bils framtida värde är, som du säkerligen förstår, svårt. Därför görs oftast uppskattningen av bilförsäljaren eller finansbolaget.

Det finns vanligtvis färdiga modeller och procentsatser som används för att beräkna restvärdet. Beräkningen kan däremot variera beroende på bilmodell, körsträcka, utrustning och en mängd andra relevanta faktorer.

Summering

För att sammanfatta det hela används restvärde vanligtvis vid bilköp. Restvärdet anger hur mycket som bilen förväntas vara värd när återbetalningsperioden löper ut, så att du förhoppningsvis kan sälja din bil och bli helt skuldfri!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller också en fyrhjulsdriven SUV som tar sig fram i all typ av terräng, hittar du det garanterat hos oss!

Våra lokala återförsäljare hjälper dig dessutom att hitta en finansieringslösning passar just dig. Hitta din närmaste Suzukiåterförsäljare – de hjälper dig att hitta en passande bil och finansieringslösning.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.