28 juni 2021

Enkla tips för att rengöra din ratt

Det är lätt hänt att missa ratten när man städar bilen. Likt andra inuti bilen blir den däremot smutsig och behöver ses över. Här tänkte vi därför dela med oss av en handfull tips och råd som kommer väl till pass när du vill rengöra din ratt.

5 tips när du ska rengöra bilens ratt

När du ska rengöra ratten finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på för att få ett önskvärt resultat. Nedanför har vi därför samlat några tips och råd som hjälper dig med just detta:

1. Tänk på att inte rengöra ratten när den är varm

Det allra första du bör tänka på är att inte rengöra ratten när den är varm. Den bör inte stå i direkt solsken när den rengörs. Har den gjort detta innan bör du flytta bilen till skuggan och låta ratten svalna. Risken är annars stor att kemikalierna förångas, vilket i sin tur riskerar att bilda klibbiga beläggningar eller orsaka skador.

2. Torka av ratten med jämna mellanrum

Många bilägare upplever att deras ratt blir väldigt smutsig över tid. I värsta fall kan den även få en brun klibbig beläggning. För att undvika detta och arbeta i förebyggande syfte, kan du med fördel torka av ratten med jämna mellanrum.

3. Använd rätt produkter

Trots enklare kontinuerlig avtorkning kommer det uppstå ett behov av mer grundligare rengöring. Här är det däremot viktigt att man inhandlar rätt produkter. Har du en ratt i läder? Se då till att inhandla ett rengöringsmedel som är särskilt avsett för läder. Detsamma gäller för rattar som är tillverkade av plast eller gummi.

Därutöver är det viktigt att följa anvisningarna på flaskan samt inhandla kringprodukter som svamp, borste och handduk. Återigen gäller det att kontrollera vad som passar bäst för produkterna i fråga.

4. Undvik att gnugga allt för hårt

När du väl ska sätta igång med rengöringen och applicera medlen, är det viktigt att vara försiktig. Gnugga inte för hårt. Använd istället ett lätt tryck och upprepa rengöringsproceduren vid behov. På så sätt minskar du risken att skada ratten!

5. Torka av med en microfibertrasa

Sist men inte minst rekommenderar vi dig att torka av ratten med en microfibertrasa. På så sätt minskar du risken för att det ska uppstå vattenfläckar eller andra otrevligheter.

Svårare än så är det inte att rengöra sin ratt!

Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Behöver du se efter din bil? Gör då ett besök hos din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig med såväl service som andra ärenden.

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.