16 mars 2020

Privatleasing – bra eller dåligt?

Vi har tidigare rett ut för vad leasing är samt redogjort för hur företagsleasing fungerar. Nu tänkte vi därför fortsätta på den inslagna vägen genom att fördjupa oss i privatleasing. Vi kommer bland annat att berätta mer om vad det innebär samt reda ut för om det är bra eller dåligt.  

Innehåll

– Vad innebär privatleasing?

– Leasing – en växande trend

– Nackdelar med privatleasing

– Så, är privatleasing bra eller dåligt?

– Leasa en bil hos Suzuki

Vad innebär privatleasing?

Leasing är en typ av finansieringsform som gör det möjligt för både privatpersoner och företag att långtidshyra en produkt, i detta fall en bil, istället för att köpa den. Precis som namnet antyder kretsar privatleasing kring det förstnämnda alternativet – leasing för privatpersoner.

När du som privatperson väljer att leasa en bil är det således inte du som äger bilen. Istället är det ett finansbolag, vilket står för finansieringen, som äger bilen medan du hyr den under avtalad tid.

Och just det här med avtalad tid är en viktig del av privatleasingen. I samband med att du hyr en bil ingår du nämligen ett avtal tillsammans med bilförsäljaren och finansbolaget, i vilket det framgår under hur många år som du ska hyra bilen.

Utöver detta framgår det också hur många mil som du får färdas med bilen under hyrtiden, vad din månadskostnad blir samt andra omständigheter som leasingen omfattar.

Leasing – en växande trend

Under de senaste åren har allt fler svenskar upptäckt fördelarna med leasing. I april förra året sjönk exempelvis nybilsförsäljningen till privatperson med 25 procent, till fördel för leasingen, som istället ökade och stod för hela 35 procent av bilaffärerna.

Som en jämförelse var siffran för privatleasing året dessförinnan 28 procent. Andelen svenskar som valt att långtidshyra sin bil ökade således med 6 procent. En trend som enligt många spås hålla i sig.

Så, vad är det då som lockar så många till denna typ av finansieringsform?

En stor anledning är troligtvis att det inte krävs någon kontantinsats, vilken annars brukar ligga på 20 procent av bilens inköpspris. Med denna finansieringsform är det således fler svenskar som får möjlighet att köra en ny bil.

Det finns också en mängd andra fördelar med privatleasing. Eftersom du inte själv äger bilen tar du inte heller några risker relaterat till värdeminskning. Den risken tar istället bilförsäljaren och finansbolaget.

Som privatperson är du endast tvungen att betala för värdeminskningen plus ränta, vilket sker i form av en fast månadskostnad. Eftersom du hyr bilen privat slipper du också förmånsbeskattning, vilket annars är fallet om du leasar en företagsbil.

Mer information om det sistnämnda hittar du i vår tidigare artikel ”Förmånsvärde på bil – så fungerar det”.

Nackdelar med privatleasing 

Med fördelar följer däremot även nackdelar. Och så är även fallet när man pratar om privatleasing. Den kanske största nackdelen, för en del personer, är att körsträckan vanligtvis är förbestämd.

Överstiger du de förutbestämda miltalen som uppges i avtalet uppstår en merkostnad för varje mil. Något som brukar kallas för övermil. Att stå för många övermil kan bli en väldigt dyr historia.

En annan nackdel är att bilen ska lämnas tillbaka i väldigt gott skick. Uppstår några skador, om än minimala, är det du som blir tvungen att finansiera dessa. Till detta hör att transport av husdjur och andra särskilda behov oftast är otillåtet.

På samma sätt som du inte tar någon risk relaterat till värdeminskning, kan du inte heller ta del av eventuella värdeökningar som kan uppstå medan du hyr bilen.

Så, är privatleasing bra eller dåligt?

Det korta svaret på denna fråga är att ”det beror på”.

För vissa personer är leasing ett utmärkt alternativ, medan det för andra inte är lika fördelaktigt. Det gäller därför att du utgår ifrån dina egna förutsättningar och överväger både fördelarna och nackdelarna som privatleasing medför.

Har du inte möjlighet att betala en kontantinsats om 20 procent av bilens värde? Då är privatleasing perfekt!

Har du däremot möjlighet att göra detta och även vill kunna använda bilen i den mån som du själv önskar? Då kan istället ett bilköp via lån vara ett bättre alternativ!

Huruvida privatleasing är bra eller dåligt beror således helt och hållet på dina förutsättningar och dina behov.

Leasa en bil hos Suzuki

Om du tillhör dem som tycker att privatleasing är fördelaktigt, kan du med fördel leasa din bil hos oss på Suzuki – det krångelfria alternativet!

När du väljer att hyra en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris. Det mesta är dessutom inkluderat i leasingpaket, vilket innebär att du slipper tänka på sådant som service.*

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

*Drivmedel, vägtrafikskatt och försäkring ingår inte i våra leasingpaket.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.